Очаква се в неделя да бъде подписан договорът за разрешаване

...
Очаква се в неделя да бъде подписан договорът за разрешаване
Коментари Харесай

Подписват договора за името на Македония в неделя

Очаква се в неделя да бъде подписан договорът за разрешаване на разногласието за името сред Македония и Гърция. Документът ще бъде подписан от министрите на външните работи на двете страни - Никола Димитров и Никос Кодзияс. На подписването ще участват министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Самото сключване ще стане на гръцка територия, а взаимната конференция на двамата министър-председатели и формалният обяд - на македонска земя.

На 12-ти юни Заев и Ципрас оповестиха, че са постигнали единодушие за новото име на страната -Република Северна Македония. Този контракт ще даде опция на Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да стане пълновръстен член на НАТО. Компромисът не бе посрещнат единствено с аплодисменти, само че се стигна и до митинги в Македония и Гърция, а държавното управление наАлексис Ципрас се изправи пред избор на съмнение. Очаквано опозицията упрекна държавното управление, че е направило отстъпки с „ неприятния контракт “, до момента в който депутатите и министрите от ръководещата СИРИЗА се опитваха да убедят сътрудниците си, че постигнатото съглашение е от изгода за Гърция.

Премиерът Ципрас бе безапелационен, че договорът с Македония за името е от историческо значениеи ще донесе стопански изгоди за двете страни. „ Неотдавнашният контракт, до който стигнахме след шест месеца тежки договаряния с нашите северни съседи за решение на дългогодишния спор за името на някогашната югославска република Македония, е развръзка от историческо значение, триумф от историческо значение за Гърция с разнородни изгоди и в икономическата сфера. Удължаването на този проблем освен лишава от благоприятни условия нашата страна, само че той е и непродуктивно пилеене на сили в дипломацията, а също и отнемане от опция страната ни да сътвори мощни връзки за икономическо съдействие и взаимно развиване с нашата съседка “, сподели гръцкият министър-председател.

Компромисът провокира безредици и в Скопие, където опозицията реши да се опълчи на текста, а президентът на страната употребява своето еднократно несъгласие против него.

След решението на разногласието за името Скопие се надява да получи покана за процедура по влизане в Европейски Съюз през юни и покана да се причисли към НАТО в средата на юли.

" Ние нямаме открити въпроси със съседите. Искаме да получим късмет да стартираме договаряния. Това не значи участие. Европа по всяка възможност ще се реформира и ще става все по-добра. Ние ще преговаряме, с цел да подобрим потенциала на македонските институции ", сподели македонският министър председател Зоран Заев нощес в Струмица.

Споразумението към момента би трябвало да бъде утвърдено от македонския парламент и да мине през референдум, както и да бъде утвърдено от гръцкия парламент, тъй че тази процедура може да отнеме месеци, отбелязва БГНЕС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР