Очаква се цените на имотите да забавят своя ръст и

...
Очаква се цените на имотите да забавят своя ръст и
Коментари Харесай

Експерт: Няма балон на пазара на имоти в Пловдив! Очаква се цените да забавят ръст

Очаква се цените на парцелите да забавят своя растеж и през актуалната година нарастването да е с темповете на инфлацията. Такава прогноза направи университетския учител доктор Мирослав Владимиров, който е член на Съвета на директорките на огромна имотна организация.
Прочетете още
Вече има първи признаци за това.

„ През третото тримесечие на миналата година номиналните цени, съдържащи инфлацията, започнаха да изостават. С други думи инфлацията стартира да се движи по-бързо от тях. Това на процедура значи, че действителните цени започнаха да понижават. Инфлацията е развой по обезценяване и ни трябват повече пари, с цел да си купим да вземем за пример кг кашкавал. Същото е и с пазара на недвижими парцели, в случай че от номиналната цена махнем инфлация ще разберем какво се случва на имотния пазар, т.е. чистото отношение сред търсене и предложение “, разясни доктор Владимиров.

По думите му евентуално през 2023 ще забележим понижаване на темпа на растежа на цените, в резултат на понижаване на инфлацията.

„ Ако тази година средногодишната инфлация остане в границите на 10%. Най-вероятно цените на парцелите няма да набъбнат повече от 10-12%. Тази година евентуално пазарът ще откри равновесие “, уточни доктор Владимиров.

Той предвижда, че количеството покупко-продажби ще бъдат с към 10% повече, в сравнение с през 2019 година.

Преподавателят разяснява, че назад на вярванията коронавирус пандемията е подтикнала пазара на парцели и 2020 и 2021 година не могат да бъдат вземани за съпоставения, защото те се отклоняват доста от естествения ритъм на пазара. 

Цени на парцели в Пловдив

Средните цени по кварталите в Пловдив са нарастнали с 15,4% по отношение на година обратно, демонстрира графика на доктор Владимиров, основана върху предложения от портал за търговия с парцели.

„ Може би, когато статистиката излезе, ще забележим към 2-3% по-малко растеж, защото това са офертни цени, т.е. какво ми би трябвало на мен като продавач, до момента в който действителната стойност на договорка след договарянето е друга “, уточни преподавателят.



Има ли балон?

Средно действителните цени на пазара на парцели /намалени с инфлацията/ порастват с 4,96% от към 2015 до момента, уточни доктор Владимиров.

„ Европейската комисия има една процедура за следене на несъответствия, където се съпоставят другите параметри, по които наблюдават стопанската система. Един от тях се назовава дефлиран показател на жилищните цени, т.е. действителните цени. Европейска комисия са поставили предел от 6%, при което годишното повишаване се смята за прекалено, или разговорно казано има балон. В нито един миг от 2015 до момента нашият пазар не е бил покрай свръхнадценен. Цените подхождат на обективните фактори “, добави той.



По думите на специалиста наклонността за растежа на цените е международна и повишаването на нашия пазар е изцяло съизмеримо.

„ Нормално е всичко да нараства. През 2010 ние бяхме на 24-25% от средноевропейското Брутният вътрешен продукт, в този момент сме на 51-52%. Колкото нашата стопанска система се сближава, толкоз повече ще догонваме като приходи, цени и Брутният вътрешен продукт. Това е натурален развой - тече постепенно, промените не се виждат на тримесечие, само че е изцяло естествен “, уточни преподавателят.

Първи стъпки на закъснение на пазара

Брокерти разясняват, че към този момент има съществено понижение на броя подписани покупко-продажби през първото тримесечие на 2023 година. За него обаче още няма статистика, а последните данни са за предходната година. 

Д-р Владимиров очерта главните източници на информация за анализаторите на пазара – броят, подписани покупко-продажби, оповестени от Агенция по вписванията, и статистиката на Национален статистически институт и Евростат.

„ Стандартно пазарът е привикнал да следи Агенция по вписванията, чиито данни имат преимущество – оперативно бързи, само че не са доста точни. Там са включени освен жилищни парцели, освен купени от семействата, а и ипотеките са плюс преподписванията на 10-тата година. Национален статистически институт пък са оперативно мудни и чакаме данни за последното тримесечие на 2022 година на 24-25 март тази година “, разясни той.

„ Според организацията по вписванията третото тримесечие на 2022 година е по-слабо от второто на 2022 година и третото на 2021 година. Такава картина не се е случвало от преди ипотечната рецесия през 2010 година. Нашият пазар е със сезонен темперамент – едва първо тримесечие, малко усилване през второто и доста мощни трето и четвърто тримесечие. Това очевидно демонстрира, че се е случило нещо на пазара, има закъснение. Но към момента изчакваме да забележим какво се случва с данните на Национален статистически институт. Според последните статистически данни няма спад със покупко-продажбите на жилищни парцели, в противен случай те порастват със 7,1%. Ако съпоставяме по отношение на 2019-2020 година, през третото на 2022 покупко-продажбите са с една четвърт повече. Така, изключвайки данните от пика през пандемията, въпреки всичко се следи растеж “, уточни доктор Владимиров и добави, че данните на Агенция по вписванията страдат от някои огромни грешки. Там са включени освен жилищни парцели, освен купени от семействата, а и ипотеките са плюс преподписванията на 10-тата година.

Пазар в равновесие до края на 2023 година

„ Пазарът излезе от равновесието преди коронавирус пандемията и в този момент лека бавно назад се връща към равновесната си точка – връща се към по-стабилните си и естествени темпове на напредък. За да се стигне точката на баланс, продавачите би трябвало да поправят своите упования за растеж на цените, какъвто имаше в предните 2 години, и да схванат, че към този момент единствено инфлацията движи цените на горе, само че в случай че тя понижава и темпът на напредък ще понижава. Купувачите би трябвало да се убедят, че цените няма да падат, а ще порастват. Когато тези две групи участници образуват своите по-реалистични упования, някъде там, евентуално през тази година, пазарът ще влезе в равновесие “, добави Владимиров.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР