Очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса по Целзий в

...
Очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса по Целзий в
Коментари Харесай

Цербер удря Европа, очаква ни най-горещото лято от векове

Очаква се температурите да надвишават 40 градуса по Целзий в елементи от Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция

Гореща вълна обгръща елементи от Южна Европа и Северозападна Африка, а през идващите дни е допустимо да се стигне до рекордни температури, съобщи Би Би Си.

Очаква се температурите да надвишават 40 градуса по Целзий в елементи от Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция.

В Италия температурите може да доближат до 48.8C. Червен код за предизвестие е публикуван за 10 града, в това число Рим, Болоня и Флоренция. Във вторник мъж на към четиридесет години умря, откакто колабира в Северна Италия.

Италиански медии оповестяват, че 44-годишният служащ е боядисвал пешеходна пътека в град Лоди, покрай Милано, преди да колабира от жегата. Той бил откаран в болница, където по-късно умрял.

" Изправени сме пред непоносима гореща вълна ", написа в " Туитър " италианският политик Никола Фратояни.

Няколко туристи в страната към този момент колабираха заради топлинен удар.

Горещата вълна " Цербер " - наречена от Италианското метеорологично сдружение по името на триглавото страшилище, което се появява в " Ад " на Данте - се чака да докара до рискови условия през идващите няколко дни.

Испания дни наред изнемогваше при температури до 45C, а през нощта температурите в огромна част от страната не падаха под 25C. Сателитно изображение, направено от задачата Copernicus Sentinel, сподели, че температурата на земята в региона на Естремадура е достигнала 60C във вторник.
 Температурите в Европа към 12:30 часа през днешния ден. Графиката ясно демонстрира, че в цяла Южна Европа те наближават или надвишават 40 градуса.
Очаква се горещините ще доближат своя пик в петък, а съгласно Би Би Си в огромни сектори от Южна Европа може да бъдат регистрирани температури към 40 градуса - и евентуално по-високи. Горещото време евентуално ще продължи и през уикенда, като в Прага, чешката столица, температурите може да доближат до 36C в събота, съгласно Би Би Си - много над междинните 24C през юли.

Но до момента в който " Цербер " отшумява, италианските синоптици предизвестяват, че идната гореща вълна, наречена " Харон " на името на лодкаря, прекарвал душите на мъртвите в подземния свят, ще тласне температурите назад към 43C в Рим и вероятни 47C на остров Сардиния.

Най-високата температура в Европа от 48.8C е записана покрай Сиракуза на италианския остров Сицилия през август 2021 година

Повече от 60 хиляди души са умряли в Европа вследствие на горещините предходната година. Има опасения, че горещата вълна може да аргументи доста повече смъртни случаи това лято. На испанския остров Майорка горещата линия за незабавни случаи би трябвало да се оправя с повече от един случай на топлинен удар всеки ден от месец май насам.

Европейският център за средносрочни метеорологични прогнози съобщи, че в международен мащаб този юни е бил най-горещият в историята.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР