Очаква се силно заразният подвариант на варианта Омикрон на коронавируса,

...
Очаква се силно заразният подвариант на варианта Омикрон на коронавируса,
Коментари Харесай

Очаква се скоро подвариантът ХВВ 1.5 да стане доминиращ в Европа

Очаква се мощно заразният подвариант на разновидността Омикрон на ковид, а точно подвариант ХВВ 1.5, който се популяризира доста бързо в Съединени американски щати, да стане преобладаващ в Европа до месец или два, заяви европейската организация за битка с епидемиите, представена от Франс прес.
Подвариантът, който беше открит за първи път в Съединени американски щати през октомври и досега е най-заразният преносител на новия ковид, съставлява " невисок риск за популацията ", съгласно последната оценка, оповестена от Европейския център за профилактика и надзор на болесттите.
Според основаната в Стокхолм организация на Европейски Съюз обаче рискът е " сдържан до висок " за " уязвими лица, като възрастни хора, неимунизирани или хора с отслабен имунитет ". Смята се, че бързо разпространяващият се подвариант е в основата на 43% от случаите на болест с КОВИД-19 в Съединени американски щати през последната седмица, по данни на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите. Подвариантът беше причина за към 30 % от случаите през първата седмица на януари, което е повече от 27,6%, които Центровете бяха планували за предходната седмица.
Общо 38 страни са съобщили за случаи на XBB.1.5, от които 82% са в Съединени американски щати, 8% във Англия и 2% в Дания, заяви Световната здравна организация (СЗО) в сряда.  Според вирусолозите той доста наподобява на предшественика си XBB.1, само че има спомагателна разновидност в основния протеин, отговарящ за проникването на вируса в клетките.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР