Очаква се сериозно поскъпване на парно, топла вода и ток

...
Очаква се сериозно поскъпване на парно, топла вода и ток
Коментари Харесай

Очаква се сериозно поскъпване на парно, ток и топла вода от догодина

Очаква се съществено повишаване на парно, топла вода и ток от следващата година. Това демонстрират предварителните планове на Комисията за енергийно и водно контролиране.

В най-голямата топлофикация – столичната, регулаторът е заложил повишаване от близо 30 на 100. Подобен растеж на цените е очакван и за клиентите в Разград. Близо 25 на 100 е заложеното нарастване във Враца, а 23% във Велико Търново.

В Бургас нарастването е близо 15 на 100, а в Пловдив и Варна повишаването е по-символично.

А ето и какво повишаване планува регулаторът за тока.

Абонатите на ЧЕЗ и EVN да заплащат с 11 на 100 по-скъп ток, а тези на „ Енерго Про “ с 12. Нощната цена би трябвало да се усили с към 20 на 100.

Правителството ще проучва предложенията на Комисията до на следващия ден, съобщи през днешния ден министър председателят Кирил Петков на изключителното и на процедура първо съвещание на кабинета.

А съгласно специалисти новите цени би трябвало да бъдат съпроводени и от помощи за най-уязвимите семейства.

„ Очаквам делът на енергийно бедните да скочи фрапантно тази зима, той е към една трета за 2019-2020 година, само че в този момент може да реализира и половината от популацията, защото в действителност приказваме за шоково повишаване “, съобщи Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

„ Тази помощ не би трябвало да е за всички семейства, тя би трябвало да е таргетирана за тези, които имат най-голяма потребност и по този метод тя може да бъде да е съответна, тъй като в случай че се разпилее сред всички, даже тези, които нямат потребност, размерът й няма да е толкоз огромен и няма да е толкоз помощ “, сподели Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР