Очаква се рекордно висока избирателна активност на регионалните избори, свикани

...
Очаква се рекордно висока избирателна активност на регионалните избори, свикани
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Дълги опашки пред избирателните секции в Каталуния

Очаква се рекордно висока изборна интензивност на районните избори, свикани след референдума за самостоятелност на региона. Изборният ден завършва в 21 часа локално време. Едва по-късно ще стане ясно кой печели, до последно партиите за и срещу отцепването на Каталуния бяха с изравнени позиции. Тоня Димитрова и Владимир Богдански са в Барселона.

Избирателните секции са цялостни с хора и дълги опашки. Избирателната интензивност към 13 часа локално време е 34, 69% съгласно формалните данни, което е по-ниска изборна интензивност спрямо вота през 2015 година. Очаква се голямо струпане на хора след привършване на работния ден в Барселона. Очаква се да бъде сложена рекордна изборна интензивност от 84%. Гласуването минава обикновено със засилени ограничения за сигурност. Около гласоподавателите секции има само представители на локалната каталунска полиция.

Няма напрежение, хората излизат, с цел да дадат своя избор. За тях това е своебразен референдум, вземат решение ориста на Каталуния - дали тя продължава да желае пътя на независимостта, или желае да остане част от Испания.
 © Българска телеграфна агенция
Избирателните секции в учебно заведение Рамон Лул - мястото с най-голяма символика през днешния ден в Барселона - тук по време на незаконния референдум за самостоятелност на 1 октомври имаше конфликти с полицията.
Гием Траворс: Помня, че полицията прескачаше оградата, помня цялото принуждение. Сега изборите са естествени, само че не знаем какво ще се случи. Карлес Гуардия: Не можех да гласоподавам на референдума тук, тъй като бях обичай от полицията. Сега, обаче, е умерено, гласуването не е проведено от каталунското, а от испанското държавно управление.
Карлес Гуардия не счита, че днешният избор ще докара до излаз от рецесията. В деня на вота по улиците на Барселона се появиха голям брой жълти знаци, жълти панделки и облекла в жълто носеха и гласоподавателите.
 От нашите пратеници: Започна изборният ден в Каталуния От нашите пратеници: Започна изборният ден в Каталуния
Съдбовен ден за Каталуния. При засилени ограничения за сигурност в региона се организират районни избори. Те бяха свикани от испанското държавно управление, след...
Българска национална телевизия: Жълтото е цветът на тези избори, само че той е неразрешен.
Карлес Гуардия: Не, не е неразрешено елементарните жители да го носят, неразрешено е единствено за членовете на изборните комисии.
Българска национална телевизия: Какво желаете да кажете с този знак през днешния ден?
Карлес Гуардия: Искаме независимост за каталунските политически пандизчии, които са в килии в Мадрид.
Енереа е срещу отцепването на региона, а Албер има вяра в самостоятелната каталунска република. Той се съмнява, че изборите са почтени.
Албер: Испанските управляващи не разрешиха достъп на интернационалните наблюдаващи. прес. Преди две години гласувах за същото, испанските управляващи не почитат нашия избор.
Тя е част от тихото болшинство, което не даде глас на 1 октомври, тъй като референдумът е противозаконен, част от това болшинство, което през днешния ден реши гласът му да бъде чут.
Енереа Ферердамос: Каталунците би трябвало да решат дали да бъдат самостоятелни или не, и въпреки да не поддържам отцепването, аз съм за това, хората да решат дали да се отделят. Затова и тези избори съгласно мен са своебразен референдум.
Пропастта сред тях към момента наподобява непреодолима.

Албер: Не ме интересува какво споделя Мадрид, знам какво е в сърцето ми. Мадрид може да споделя Каталуния не е нация, само че ние постоянно ще си останем каталунци.  От нашите пратеници: Засилени ограничения за сигурност на изборите в Каталуния От нашите пратеници: Засилени ограничения за сигурност на изборите в Каталуния
При засилени ограничения за сигурност през днешния ден в Каталуния се организират районни избори. Те бяха свикани от испанското държавно управление, откакто региона едност...
Енереа Ферердамос: Не мисля, че про-сепаратистките партии ще завоюват задоволително болшинство и всички ще би трябвало да договарят и за мен това е решението - да не се постановат нито управляващите в Мадрид, нито управляващите в Каталуния.
Но за едно и двамата са единомислещи - хората стават все по-гневни, а стартирането на бюлетина няма да тушира напрежението.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР