Очаква се регулацията да бъде приета през второто полугодие на

...
Очаква се регулацията да бъде приета през второто полугодие на
Коментари Харесай

В Европа може да бъде въведена единна минимална заплата

Очаква се регулацията да бъде призната през второто полугодие на идната година.

Евродепутатите утвърдиха мандат за започване на договаряния по инструкция, която ще подсигурява на всички служащи в Европейски Съюз обективна и съответна минимална работна заплата.

Проектът има за цел да дефинира минимални условия, с цел да се подсигурява приход, който дава опция за заслужен стандарт на живот на служащите и техните фамилии. Парламентът упорства да бъде засилен и уголемен обсегът на груповото договаряне, като бъдат задължени страните членки, в които по-малко от 80% от служащите са обхванати от тези съглашения, да подхващат дейни стъпки за поощряване на този инструмент.

Според едно от предложенията минималната работна заплата би трябвало да бъде равна на 50% от междинната работна заплата за страната. Например - в случай че за третото тримесечие в България междинната работна заплата е изчислена на 1520 лв., минималната работна заплата по европейски правила би трябвало да бъде към 760 лв. на месец. Към момента тя е 650 лв., напомня БНР.

От КНСБ поддържат европейските оферти.  Президентът на КНСБ Пламен Димитров разяснява:

" В края на 2025 година чакаме да стигнем 67% от средноевропейските приходи, в този момент сме на към 55%. Това значи, че минималната работна заплата би трябвало да пораства с към 100-120 лв. годишно. "

Работодателите обаче желаят всяка страна сама да си взема решение, тъй като има задоволително национални особености, с които такова решение би трябвало да се съобрази. Предложението и на Европа, и на КНСБ минималната работна заплата е половината от междинната за страната не се харесва и на Стоян Панчев от Еспертния клуб за стопанска система и политика:

" Минималната работна заплата има пряк резултат върху междинната работна заплата. Да се свържат с още един механизъм за вътрешно рефериране е огромна неточност и може да се окаже изкуствено зареждане на самите заплати. "

Иван Нейков, шеф на Балканския институт за труда и обществената политика разяснява, че въпреки Европейски Съюз да е един от най-богатите райони в света,  95 милиона европейци живеят в риск от беднотия:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР