Очаква се промените в Наредбата за приобщаващо образование да влязат

...
Очаква се промените в Наредбата за приобщаващо образование да влязат
Коментари Харесай

5 дни повече за отсъствия по семейни причини на учениците

Очаква се измененията в Наредбата за приобщаващо обучение да влязат мощ през втория период
Тръгнаха състезанията за шефове в цялата страна

Отсъствия за пет дни повече или общо 15 ще могат да се извиняват учениците по фамилни аргументи с записка от родителя. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. В момента тези дни са до 3 с молба към класния началник и още 7, само че единствено с позволение от шефа на учебното заведение, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). Оттам прецизираха, че смяната ще стане факт, когато обновената Наредба за приобщаващо обучение мине на публично разискване, което по закон лишава до месец, след което държавното управление одобри документа. Очакванията са това да стане към февруари и по този начин новите дни да влязат в действие още от тази образователна година.

През октомври родители и педиатри упорстваха с петиция и отворено писмо вместо наложителната е-бележка от доктор родителите сами да могат да извиняват отсъствията с записка или удостоверение, че учениците не са били на учебно заведение по уважителни аргументи, когато децата изпитват леки неразположения. Идеята им беше да се спести висене пред кабинетите на джипитата, в случай че детето има леки признаци.

“Обсъждаме този проблем с разнообразни наставнически асоциации през последните месеци. Понякога се постанова детето да не посещава учебно заведение поради неразположение или фамилен проблем. Затова вършим смяна в Наредбата за приобщаващо обучение, която ще качим за публично разискване - усилваме тези отсъствия по фамилни парични на 15 за всяка образователна година ”, изясни министър Цоков пред Българска национална телевизия.

По думите му ще се облек­чи и редът за тяхното потребление, като молбата за всички полагаеми дни ще се подава пред класния началник. С това ще се разтоварят и шефовете на учебните заведения, които до момента трябваше да позволяват част от тези отсъствия.

Министърът уточни още, че стартират 276 състезанието за учебни шефове в цяла България. “Ще се търсят шефове визионери и водачи, а освен админи ”, акцентира той. По думите му писменият тест за претендентите за шефове е изменен по този начин, че да мери на единствено знанията им за нормативните документи, само че и техните компетентности - опциите за развиване на екипи и справяне с спешни обстановки. В устния изпит са включени проблеми, които са свързани с характерност на съответното учебно заведение. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.
Директори видяха спомагателен опит за „ скатаване “


Министърът на образованието изненада просветителната система с новината, че се обмисля увеличение на отсъстващите дни на учениците на 15 за година, по омекотен режим, единствено със заявление от родител до класен началник, разяснява Диян Стаматов, шеф на 119. СУ в София 

“Изненадата има своите противоположни измерения. Преди месеци бе въведена “електронната извинителна записка ” с доста за и срещу, от страна на родители-лекари. За страдание, на доста места от родителите се желаят разнообразни суми за издаването им. Новата концепция, съгласно мен, би била позитивна за виновните и ангажирани родители. Без подозрения, за част от родителите, ще е форма да се избегне посещаване при доктор с всички последствия. За пълнолетните възпитаници, тази мярка ще е добър опит за в допълнение “скатаване ” “, уточни Стаматов.
Четири степени за специалност от учебно заведение
Синхронизация поради ПВУ



Четири степени на професионална подготовка, както образование от разстояние в електронна среда за навършилите 16 години са част от измененията в Закона за професионалното обучение и образование, които Народното събрание одобри на първо четене.

Законопроектът е създаден в осъществяване на проект за възобновяване и резистентност (ПВУ) и цели да реши проблемите по синхронизацията на образованието ни, разясниха депутати при разискванията в зала.

Четирите степени на професионална подготовка стартира от първа - за нея се изискват добити професионални познания, умения и компетентности за осъществяване на рутинни действия, при неизменящи се условия. За втора степен са нужни познания, умения и компетентности за действия с сложен темперамент, при изменящи се условия.

Трета степен изисква и вдишване на отговорности за работата на други лица. А четвърта - и за разпределение на запаси.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР