Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за популярните в

...
Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за популярните в
Коментари Харесай

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Емили Тротинетката, Чеченеца и Куката заради скандалния клип с момче

Очаква се прокуратурата да изиска непрекъснат арест за известните в обществените мрежи персони, познати като Емили " Тротинетката " Йорданова, " Чеченеца " и Тошо " Куката ". Причината е абсурден видеоклип, качен в интернет, в който трите лица унижават момче със специфични просветителни потребности (СОП), като го връзват на каишка и се държат с него като с куче.

За проблема стана ясно първо от видеа и изявления във Фейсбук и TikTok, където тримата са известни. В четвъртък Районната прокуратура в Пловдив, където се развива случката, се самосезира и малко по-късно Емили, " Чеченецът " и " Куката " бяха арестувани от полицията за 72 часа по обвинявания за безчинство.

Освен прокуратурата, за изясняване на случая се зае и Комисията за отбрана от дискриминация. Тя ще образува произвеждане, в което да откри дали има нарушаване по Закона за отбрана от дискриминация под формата на тормоз по симптом " увреждане ".

В обществените мрежи се появи и фотография, на която Емили и половинката ѝ Тихомир държат грамота за премията " Човек на годината " на Българския хелзински комитет (БХК). От неправителствената организация обясниха в изказване, че транс дамата не е била отличавана с премията - Йорданова е била номинирана, само че не и от тях, защото " номинациите се събират и опция да номинира има всеки ".

Номинацията ѝ е от 2021 година, когато Емили е позната най-много като представител и деятел за правата на транс общността в България - доста преди да получи прякора " Тротинетката " и да построи репутацията си на " момичето, което кара тротинетка със 120 км в час на автомагистралата ".

" Ще станеш прочут като тях "

Придобилото популярност видео е снимано на 3 април в един от моловете в Пловдив. Колега на момчето го убеждава да се срещне с Емили, " Чеченеца " и " Куката ", които са му познати. Младежът в началото отхвърля да се снима, само че в последна сметка те съумяват да го убедят или принудят с обещанията, че клипът ще придобие известност и той ще стане прочут като тях.

Те го връзват на каишка и го третират като същинско куче, като хвърлят предмети, които той да им донесе назад, и му давали команди. По информация на прокуратурата дейностите се развиват близо 10-15 минути, като в нито един миг не е постъпил сигнал от жители за протичащото се.

" Възползайки се от добродушието на потърпевшия, снимат този клип, след което, без да му го покажат и без да го уведомят, го качват в YouTube ”, изясни районният прокурор на Пловдив на конференция в четвъртък.

Адвокатът на фамилията на момчето сподели пред Nova, че положението на младежа е " потиснато " и то " действително няма психическата опция да откаже " на натиска, който му е бил указан от трите лица.

" Тези хора са били изцяло наясно какво вършат, че при мощен напън младежът ще се съгласи и не е в положение да откаже ", изяснява юристът Димитър Киров, като добавя, че ще упорстват за най-тежкото допустимо наказване.

Емили твърди, че е била поканена от Тошко " Куката ", с цел да създадат клипа и да основат " фуфор и скандалност в мрежите ", само че не е знаела, че момчето е със особено потребности. Тя също по този начин споделя, че е взела участие в снимането по насила на " Куката ".

Според прокуратурата тримата са употребявали наивността и характерното положение на младежа. Адвокатът на двама от обвинените обаче споделя, че момчето единствено е поискало да се снима във видеото.

Тримата арестувани са привикани под отговорност за хулигантство - наказване, за което могат да получат до 5 години затвор. " Чеченецът " и Тошко " Куката " към този момент са осъждани - първият за осъществен обир през 2017 година, а последният единствено в границите на две години е бил наказан 7 пъти, в това число за обир, нанасяне на лека телесна щета и закана за ликвидиране.

Единствено Емили Йорданова е неосъждана. Въпреки че тя е транс жена, съгласно българските закони нейният пол е мъжки, защото по този начин в вписан в персоналната ѝ карта. Пред Българска национална телевизия районният прокурор в Пловдив Петър Петров също се обърна към нея в мъжки жанр. Тя евентуално ще бъде арестувана и в женски арест. До момента управляващите не са коментирали детайлностите към това.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР