Очаква се през тази седмица президентът Румен Радев да стартира

...
Очаква се през тази седмица президентът Румен Радев да стартира
Коментари Харесай

Очаква се Радев да връчи първия мандат тази седмица

Очаква се през тази седмица президентът Румен Радев да започва идната конституционна процедура, тази по връчването на мандатите и да даде първата директория за сформиране на държавно управление на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Преди дни Радев разгласи, че ще връчи мандата скоро, само че без да прецизира по кое време. След като първата политическа мощ го получи, ще има седем дни да предложи проектосъстав на кабинет или да върне празна директория. Мандатът ще бъде връчен на претендента за министър – ръководител на ГЕРБ –СДС, чието име към момента се пази в загадка.

Тепърва предстоят и лидерските срещи сред партиите, в които да се разискват разновидности за кабинет.

БГНЕС напомня, че до момента първите две политически сили в 49 парламент ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Политическа партия - Демократична България работиха по изработването на общи законодателна и управническа стратегия, а по третия сегмент – съгласие за споделено ръководство с кабинет, първите две партии не реализираха единодушие откакто Политическа партия – Демократична България показаха собствен кабинет на малцинството. Последваха диалози сред ГЕРБ – Съюз на демократичните сили с останалите политически сили за поддръжка по тяхната управническа стратегия. Първата среща бе с представителите на „ Движението за права и свободи ”, на която и двете парламентарни сили демонстрираха съгласие, че отговорността за излизане от политическата рецесия е на всички, като допълниха, че изключват опцията за сформиране на държавно управление с мандата на Политическа партия – Демократична България. Допирни точки двете партии откриха по евроатлантическата визия на страната, както и по потребността от правосъдна промяна. На последвалата среща сред ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия фокус бе разговорът, като социалистическата партия посочи, че той не се прави по най – положителния метод. Българска социалистическа партия акцентираха като цели обществените политики, правосъдната промяна и участието ни в Шенген. След срещата стана ясно, че двете партии имат различия по 3 % бюджетен недостиг и помощта към Украйна. Третата политическа мощ, с която се срещна ГЕРБ – Съюз на демократичните сили беше Има Такъв Народ. Най – огромната и най- дребна партия в 49- то Народно събрание реализираха единодушие по сериозното положение на обществените финанси и потребността от бюджет. За край ГЕРБ – Съюз на демократичните сили се срещнаха с Възраждане, след които диалози стана ясно, че двете парламентарни сили имат непреодолими разлики в евроатлантическото позициониране и въпреки че имат сходни позиции по нуждата от правосъдна промяна, то значително единодушие не е реализирано.

Президентът Румен Радев би трябвало да връчи три папки за сформиране на държавно управление. Със стартирането на конституционната процедура се чака първият мандат да бъде връчен на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, вторият на Продължаваме промяната – Демократична България, а третият е неразбираем, защото името на парламентарната мощ е по убеждение на президента. Ако и трите шанса за сформиране на постоянен кабинет са несполучливи, то България отива на шести подред парламентарни избори. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР