Очаква се парламентът да разгледа три проекторешения, с които се

...
Очаква се парламентът да разгледа три проекторешения, с които се
Коментари Харесай

Депутатите гледат три проекта, даващи „зелена светлина“ за начало на европреговори на Скопие

Очаква се Народното събрание да прегледа три проекторешения, с които се дава зелена светлина за начало на договаряния на Република Северна Македония за присъединение към Европейския съюз. 

След близо 8 часово съвещание Комисията по външна политика в Народното събрание одобри плана за решение препоръчан от ръководителя на парламентарната група на „Демократична България“.

Свои планове имат и парламентарните групи на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Движение за права и свободи.

Предложението на „Демократична България“  предвижда Народното събрание да даде мандат на държавното управление да утвърди предлагането на френското председателство на Европейски Съюз за промени в плана за преговорна рамка и да вдигне ветото против Скопие. Това би трябвало да стане при 4 условия: Прецизиране на текста, тъй че да бъде обезпечено изписването на българите в конституцията на Северна Македония; нищо в процеса на присъединение на Скопие към Европейски Съюз да не може да бъде тълкувано като българско самопризнание за битие на македонски език. Да се подсигурява, че добросъседството остава водоравен аршин до края на европреговорите на Скопие и периодическия обзор на осъществяването на Договора за добросъседство да бъде оповестяван и в границите на преговорния развой. 

Министърът на външните работи Теодора Ганчовска подсети: 

„Неслучайно към момента няма декларирани позиции от Скопие и от тези държави-членки на Европейски Съюз, които поддържат Северна Македония по предлагането. Те се надяват самите ние да не го подкрепим и с това да върнем процеса в по-изгодна за Скопие позиция. Предложение на френското председателство и може би ще бъде годно до края на френското председалство“. 

Българска социалистическа партия гласоподава „въздържал се“ за плана на Демократична България и „против“ другите два. 

„Възраждане“ бяха срещу всички. Пленарната зала ще дефинира крайното решение през днешния ден.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР