Очаква се пълна лудница по хипермаркетите с новата акция Достъпно

...
Очаква се пълна лудница по хипермаркетите с новата акция Достъпно
Коментари Харесай

Започва пълна лудница с цените в хипермаркетите

Очаква се цялостна лудница по хипермаркетите с новата акция " Достъпно за вас ".

Това ще се комбинира с предстоящите " Черни петъци " в навечерието на празниците, плюс акция на хипермаркетите за артикули с отстъпка.

Вероятно ще има същинско стълпотворение по молове и магазини в идващите дни.

Държавната акция за напън върху цените на главните храни у нас започва в сряда под името " Достъпно за вас ".

Идеята, за която министърът на стопанската система Богдан Богданов споделя към този момент много седмици, остава неразбираема - даже не се знае кои хипермаркети са изявили подготвеност да се включат в начинанието, което планува на българите да бъдат препоръчани артикули с обикновено качество, само че на " изпилени " цени. Евтините продукти - общо петдесетина, ще бъдат от всички съществени стокови групи - мляко и сирене, самун и печива, месо и салами, плодове и зеленчуци и т.н, съобщи " ".  

До момента Богданов не е съобщил кои огромни вериги ще вземат участие - очевидно ще би трябвало да го разберем сами, като отидем на пазар на следващия ден. До стоките, обхванати от " Достъпно за вас ", ще бъдат сложени табелки с логото на акцията.

А до момента в който страната натиска бизнеса да предлага 50-ина евтини храни, хипермаркетите не престават с нормалните си   " акции " и " промоции ", освен това в мащаби, на чийто декор акцията " Достъпно за вас " наподобява дребна, даже смехотворна.

Една от водещите търговски вериги да вземем за пример " засенчи " самодейността на икономическото министерство, като пусна в понеделник 4000 артикули в акцията " Избери качество евтино “ в цялата си мрежа в страната. В промоцията има да вземем за пример кисело мляко по 99 ст.  Въпросните артикули, маркирани с жълти етикети, ще конкурират зелените на " Достъпно за вас ", в случай че веригата е сътрудник в държавната акция. Подобно " съревнование " ще се получи и в други хипермаркети.  

Остава неразбираемо по какво " Достъпно за вас " ще се разграничава от нормалните за комерсиалните вериги акции на промоции и понижения. 

Натрапва се чувството, че страната се пробва да " отбие номера ", като имитира грижа за потребителите. Предстои да забележим по какъв начин тъкмо ще се разгърне акцията.  

Възможно е министър Богданов да има проект за наблюдаване и разбор, който да помогне за разгадаване на мистерията на българските цени посредством по-пряко ангажиране на страната в търговията с съществени артикули. Защото не стопираме да се чудим за какво едно и също масло или месо е по-евтино в Германия и Испания и по какъв начин по този начин, когато борсовите котировки по света понижават, у нас порастват. 

Цените на най-малко петдесет хранителни артикули в огромните търговски вериги, които са се присъединили в акцията на Министерството на стопанската система и промишлеността, ще бъдат по-ниски от на следващия ден - 15 ноември. Те ще бъдат брандирани с логото на " Достъпно за вас ".

" Инициативата стартира поетапно в партньорство с множеството от по-големите търговски вериги, като се водят диалози и с по-малки районни такива. Целта е да се подсигуряват най-достъпните цени на дадени артикули от дребната потребителска кошница ", изясни министър Богданов пред Българска телеграфна агенция.

" Всеки магазин, присъединил се в акцията, ще може да  поставя логото " Достъпно за вас “ на щанда до стоката с ниска цена на щанда, както и в рекламните брошури. 

Засета проектът е опитът да продължи 8 месеца.

На седмична база в Министерството на стопанската система и промишлеността ще се прави разбор, с цел да се следи динамичността на цените. На идващ стадий на уеб страницата на ведомството потребителите ще могат да  проверяват къде да намерят евтините артикули. 

" На идващия стадий стартират диалози и с районните вериги и с дребните магазини, с цел да стигне акцията до всяко обитаемо място ", твърди министърът.

Кои са стоките

" Достъпно за всеки обгръща следните артикули от дребната потребителска кошница, отговарящи на нормалните условия за качество и съдържащи всички нужен артикули за разнообразно хранене: 

- брашно, самун, тестени произведения, макарони, захар, сол

-  ориз, зрял фасул, леща, грах, нахут,

- месо и месни артикули, включващи прясно свинско месо, прясно пилешко месо, риба, малотрайни салами, трайни салами, мляно месо (кайма),

- мляко, млечни артикули и яйца, включващи прясно мляко сред 1 % и 4 % масленост, UHT млека, кисели млека, кашкавал, сирене бяло саламурено, извара, яйца,

- ябълки, грозде, цитрусови и южни плодове, други пресни и замразени плодове,

-  домати, краставици, зеле, пипер, зрял лук, чесън, праз, кореноплодни, листни и други пресни зеленчуци, картофи, консервирани зеленчуци и артикули на зеленчукова основа, олио, зехтин, масло, маргарин. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР