Очаква се китайските лидери да потърсят начини да поправят разбития

...
Очаква се китайските лидери да потърсят начини да поправят разбития
Коментари Харесай

Китай провежда голяма финансова конференция, докато лидерите маневрират, за да върнат забавящата се икономика в релси

Очаква се китайските водачи да потърсят способи да поправят разрушения пазар на парцели в страната, да основат работни места за милиони безработни младежи и стимулиране на по-бърз напредък на среща, която съгласно известията е почнала в понеделник в Пекин

От ЕЛАЙН КУРТЕНБАХ, бизнес публицист на AP, 30 октомври 2023 година, 5:14 ч. Китайската мрежа CGTN, до момента в който участва на интернационална финансова конференция в Гуанджоу в Южен Китай.

„ Като цяло финансовият бранш в Китай означи прогрес, само че в този миг той е изправен пред провокации “, сподели Накао. Докато по-дългосрочните промени евентуално са на дневен ред, той допусна, че по-непосредствените проблеми като бранша на недвижимите парцели са приоритет.

Последната финансова работна конференция беше се организира през 2017 година, само че спиранията от пандемията от COVID-19 го накараха да бъде отсрочен през 2022 година

Внезапната гибел предходната седмица на някогашния министър председател Ли Къцян, британски говорещ икономист, който представляваше потомство политици, подготвени по време на по-голяма отвореност към демократичните западни хрумвания, бе общопризнат от доста наблюдаващи като знак на прекосяването към по-силен партиен надзор.

Ли беше отхвърлен при промяна на управлението предходната година. Оттогава Си извърши цялостна смяна на управителните позиции в стопанската система и финансите и сътвори организация, наречена Централна финансова комисия, обсъждана като ход за кооптиране и намаляване на други регулатори като Китайската комисия за контролиране на скъпите бумаги.

Съобщава се, че предходната седмица Си е посетил централната банка или Народната банка на Китай, рядка стъпка, която акцентира консолидацията на партийния надзор върху пазарите и финансовите институции.

Новоназначеният министър на финансите, Лан Фоан, ще поеме доста предизвикателство поради вълната от задължения, която е погълнала доста локални държавни управления като доходи от земя концесиите, главен източник на финансиране, пресъхнаха със спада на парцелите.

Въпреки че стопанската система, втората по величина в света, се разшири с 4,9% годишен ритъм през първите девет месеца на годината, покрай задачата на държавното управление от към 5 %, Международният валутен фонд предизвести, че задълженията на локалните управляващи са се повишили до рискови равнища, повишавайки равнището на общия държавен дълг до близо 150% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Докато продажбите на дребно и други услуги се съживиха, откогато Китай приключи строгия антивирусен надзор в края на предходната година, процентът на безработица за младите китайци надвиши 20% по-рано тази година и търсенето към момента не се е възстановило изцяло.

Задълбочаването на недостига посредством издаване на облигации ще помогне да се противодейства на внезапното закъснение на жилищното строителство, защото китайците държат спестяванията си, до момента в който бизнесмените се борят да доставят нови домове, които към този момент са продали.

Докато формалните лица свикаха срещите си в Пекин, съд в Хонконг отсрочи за 4 декември чуване по делото за строителния бизнесмен China Evergrande, който беше заловен на къса позиция когато регулаторите започнаха репресии против несъразмерното заемане преди две години. Страховете за допустимо несъблюдение на отговорностите на Evergrande през 2021 година раздрусаха международните пазари, само че те понижиха, откакто централната банка съобщи, че проблемите й са овладени и Пекин ще поддържа действието на кредитните пазари.

С повече от $300 милиарда отговорности, Evergrande е най-големият от десетките разработчици, които са изпаднали в несъблюдение. Усилията му за преструктуриране на задгранични задължения бяха възпрепятствани от задържането на неговия ръководител Хуи Ка Ян в следствие на неуточнени хипотетични закононарушения.

Country Garden, различен огромен бизнесмен, не съумя предходната седмица да съблюдава крайния период за заплащане на рента по облигация в долари. Компанията, основана в южния китайски град Фошан, е имала към 187 милиарда $ отговорности към юни.

Правителството одобри разнообразни ограничения, с цел да се опита да ограничи последствията от имотната рецесия. Той облекчи контрола върху покупките на жилища и понижи размера на средствата, които банките би трябвало да държат като запаси. Той одобри ограничения за поддръжка на частните промишлености, които обезпечават лъвския дял от работните места в Китай. Той също по този начин дава обещание данъчни облекчения за дребния бизнес и селските фамилии.

___

AP Business Writer Zen Soo от Хонг Конг способства за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР