Очаква се Карвахал да се яви пред федералния съд в

...
Очаква се Карвахал да се яви пред федералния съд в
Коментари Харесай

Испания прати на САЩ „очите и ушите“ на Уго Чавес

Очаква се Карвахал да се яви пред федералния съд в Манхатън, съобщи юристът му Закари Маргулис-Онума.

Във вторник испанският съд подреди незабавното изгонване на Карвахал, откакто предходната седмица Европейският съд по правата на индивида отхвърли последния му опит да избегне изпращането му в Съединените щати.

Наричан " El Pollo ", пилето, Карвахал - който беше очите и ушите на починалия президент Уго Чавес в армията на Венецуела в продължение на повече от десетилетие - беше задържан за първи път в Испания през 2019 година, само че се укри, откакто съдът утвърди екстрадицията му. През септември 2021 година той бе задържан още веднъж в Мадрид.

През 2020 година Съединени американски щати упрекнаха Карвахал в трафик на опиати, както и повече от дузина други високопоставени венецуелски чиновници, в това число президента Николас Мадуро. Карвахал отхвърля да е подкрепял трафика на кокаин към Съединените щати.

Говорител на американската прокуратура в Манхатън, която повдигна обвиняванията, удостовери, че Карвахал е бил екстрадиран.

Прокурорите настояват, че през 2006 година Карвахал е координирал изпращането на 5 600 кг кокаин от Венецуела за Съединени американски щати.

Карвахал, който взе участие в несполучливия прелом през 1992 година, издигнал на политическата сцена предшественика на Мадуро и негов наставник Чавес, е считан за една от най-влиятелните фигури по време на ръководството на социалистическия водач в интервала 1999-2013 година

През 2019 година, откакто Вашингтон призна опозиционния водач Хуан Гуайдо за законен президент на Венецуела в несполучлив опит за събаряне на Мадуро, Карвахал разгласява видеоклип в обществените мрежи, в който приканва военните да улеснят " завръщането към демокрацията ".

Карвахал е търсен във Венецуела и по обвинявания, включващи държавна измяна и финансиране на тероризъм.

" Надявам се, че Съединените щати... ще предадат на Венецуела нарушител като Уго Карвахал ", съобщи в сряда пред кореспонденти Хорхе Родригес, ръководител на законодателния орган на Венецуела, подкрепящ Мадуро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР