Очаква се изследванията да бъдат готови утре. Едва тогава ще

...
Очаква се изследванията да бъдат готови утре. Едва тогава ще
Коментари Харесай

Все още се чакат резултатите от пробите от детето, лекувано от непознат хепатит в Бургас

Очаква се проучванията да бъдат подготвени на следващия ден. Едва тогава ще стане ясно дали у нас се е появил новият тип на вируса, който е извънредно рисков при децата. Според здравните управляващи на този стадий няма заплаха от епидемиологичен гърмеж.

Детето, на 4 години и 8 месеца, в началото е било на домашно лекуване в къщи под наблюдението на персоналния доктор, само че откакто положението му не се подобрило, се наложило да бъде признато в Инфекциозното поделение.

„ Детето е постъпило с недоволства от обща изнемощялост и повишени лабораторни индикатори на чернодробните ензими, което наложило хоспитализацията му. На този стадий при него не са следени затруднения ", съобщи доктор Светослав Тодоров, заместник-директор на УМБАЛ-Бургас.

От здравната ревизия в Бургас споделят, че когато има случай на хепатит с непостоянен генезис, няма по какъв начин да се вземат по-строги ограничения.

„ Можем да вземем общи ограничения, които се взимат, когато имаме случай на хепатит - стерилизация на пространствата, в които са били, наблюдения на контактните лица, които са открити в фамилията и в колектива, рекомендация за по-често миене на ръцете ", съобщи доктор Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

Към момента няма данни детето да е пътувало в чужбина. Детска градина не е посещавало повече от месец, поради чести боледувания, само че все пак от РЗИ са създали инспекция с рекомендация за стерилизация. Според вирусолози хепатитът с непостоянен генезис не е казус.

„ Ние от доста години имаме един забележителен брой вирусни хепатити, на които не е избран причинителя. Бройките се движат някъде към 100-200 такива неопределени вирусни хепатити, в това число и при деца. Тоест, простичко желая да каже, че това нещо в България го е имало ", съобщи проф. Мира Кожухарова, епидемиолог.

На този стадий от Бургас няма други изпратени проби със подозрения за новия тип хепатит. А лекарите поучават родителите да бъдат бдителни при признаци на нараснала температура, гадене и пожълтяване на кожа.

Автор: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР