Очаква се инфлацията в еврозоната да достигне рекордните 7,5% през

...
Очаква се инфлацията в еврозоната да достигне рекордните 7,5% през
Коментари Харесай

Кои страни от еврозоната са най-силно засегнати от рекордната инфлация?

Очаква се инфлацията в еврозоната да доближи рекордните 7,5% през април, само че не всички страни, употребяващи единната валута, са наранени по еднакъв метод, предава EuroNews.

Това е съгласно предварителните данни на Евростат и би представлявало доста дребен растеж по отношение на 7,4% от предходния месец.

Предвижда се Естония да има най-висока инфлация измежду 19-те страни, употребяващи еврото, като цените са с 19% по-високи спрямо април 2021 година Това е нагоре по отношение на март, когато годишната инфлация в Естония доближи 14,8%.

Литва и Латвия следват образеца с двуцифрени индикатори. Това значително се дължи на обстоятелството, че трите дребни страни мощно разчитат на задграничен импорт за облекчаване на енергийните си потребности, което ги прави изключително уязвими към световната неустойчивост на цените.

Страните с най-ниска инфлация се чака да бъдат Финландия (5,6%), Франция (5,4%) и Малта (4,9%).

В случая с Финландия и Франция това се приписва на по-диверсифициран енергиен микс, до момента в който Малта, която разчита на импортиран от чужбина газ, има многогодишно съглашение за доставки с Азербайджан, което оказа помощ за поддържане на цените постоянни.

Еврозоната и по-широкият Европейски съюз надалеч не са единствените райони, претърпели внезапно повишаване на цените с рекордна инфлация, следена през последните няколко месеца както в Обединеното кралство, по този начин и в Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР