Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да задържи лихвените проценти

...
Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да задържи лихвените проценти
Коментари Харесай

ЕЦБ запазва монетарните стимули въпреки инфлационния натиск

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да задържи лихвените проценти на рекордно ниски равнища и да остави проекта си за незабавни парични тласъци неизменен по-късно през днешния ден, макар признаците за възобновяване на стопанската система след пандемията и скока на инфлацията, осведоми ДПА.

Много анализатори обаче считат, че шефът на ЕЦБ Кристин Лагард ще алармира на конференцията си по-късно през днешния ден, че банката възнамерява да стартира да обмисля да анулира програмата си за незабавни покупки на стойност 1,85 трлн. евро, въведена поради пандемията.

Срещата на ЕЦБ тази седмица идва и преди срещата на Г-7 през уикенда във Англия, където най-богатите страни в света също възнамеряват да приказват за световни старания за усилване на икономическото възобновяване след рецесията поради ковид, както и стъпки за отбягване на бъдещи пандемии.

Новите прогнози за икономическия напредък и инфлацията, които ще бъдат показани от Лагард, също се чака да потвърдят, че стопанската система на еврозоната ще проработи на по-високи обороти тази година, откакто имунизациите против ковид се усилват, а новозаразените понижават.

Първоначално въведена през март 2020 година, когато пандемията погълна еврозоната, програмата имаше за цел да поддържа стопанската система на валутния блок пред лицето на една от най-тежките рецесии през последните десетилетия, както и да овладее опасността от слаби инфлационни темпове.

Но данните, оповестени тази седмица, демонстрираха, че годишната инфлация в еврозоната доближава невъобразим от две години и половина стойност от 2% през май, надхвърляйки годишната цел на банката за инфлация от малко под 2%.

Рязкото повишаване на инфлацията евентуално ще принуди ЕЦБ да вдигне краткосрочните си прогнози за инфлацията, която някогашният началник на ЕЦБ Жан-Клод Трише в миналото дефинира като иглата в компаса на банката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР