Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да задържи лихвените проценти

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да задържи лихвените проценти ...

ЕЦБ запазва монетарните стимули въпреки инфлационния натиск


Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да задържи лихвените проценти на рекордно ниски нива и да остави плана си за спешни монетарни стимули непроменен по-късно днес, въпреки признаците за възстановяване на икономиката след пандемията и скока на инфлацията, информира ДПА.

Много анализатори обаче смятат, че шефът на ЕЦБ Кристин Лагард ще сигнализира на пресконференцията си по-късно днес, че банката планира да започне да обмисля да отменяпрограмата си за спешни покупки на стойност 1,85 трлн. евро, въведена заради пандемията.

Срещата на ЕЦБ тази седмица идва и преди срещата на Г-7 през уикенда във Великобритания, където най-богатите държави в света също планират да говорят за глобални усилия за засилване на икономическото възстановяване след кризата заради коронавируса, както и стъпки за избягване на бъдещи пандемии.

Новите прогнози за икономическия растеж и инфлацията, които ще бъдат представени от Лагард, също се очаква да потвърдят, че икономиката на еврозоната ще заработи на по-високи обороти тази година, след като ваксинациите срещу коронавируса се увеличават, а новозаразените намаляват.

Първоначално въведена през март 2020 г., когато пандемията погълна еврозоната, програмата имаше за цел да подкрепи икономиката на валутния блок пред лицето на една от най-тежките кризи през последните десетилетия, както и да овладее заплахата от слаби инфлационни темпове.

Но данните, публикувани тази седмица, показаха, че годишната инфлация в еврозоната достига невиждан от две години и половина стойност от 2% през май, надхвърляйки годишната цел на банката за инфлация от малко под 2%.

Рязкото нарастване на инфлацията вероятно ще принуди ЕЦБ да вдигне краткосрочните си прогнози за инфлацията, която бившият шеф на ЕЦБ Жан-Клод Трише някога определи като иглата в компаса на банката.

Източник: news.bg