Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да отприщи серия от

...
Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да отприщи серия от
Коментари Харесай

ЕЦБ може да отприщи огромно увеличение на лихвите

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да отприщи серия от покачвания на лихвените проценти и да пожертва растежа в района заради възходящите разноски за живот, които заплашват да скочат още повече, написа CNBC.

Речта на члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел в Джаксън Хоул даде тона на идната политическа среща тази седмица. Тъй като инфлацията в еврозоната се чака да нарасне до минимум 10% през идващите месеци и има риск потребителските цени да се покачат внезапно, голямото нарастване на лихвения % със 75 базисни пункта в четвъртък сигурно е допустимо.

Тъй като първичните покачвания могат да имат по-голямо влияние върху упованията за инфлацията, придвижване от 75 б.п. евентуално ще има смисъл “, съобщи основният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг в изследователска записка.

Неотдавнашното прекъсване на доставките на газ за Европа през газопровода ”Северен поток " освен намали акциите, а и усили риска от криза в Европа и увеличи доходността по 10-годишните облигации на италианското държавно управление до 4%. Това е най-високото равнище от средата на юни, преди ЕЦБ да разгласи основаването на инструмент срещу фрагментиране. Високата рентабилност за Италия – доста по-висока от тази в Германия – значи, че държавното управление в Рим би трябвало да заплаща повече, с цел да вземе заеми, което изостря опасенията по отношение на голямата купчина задължения.

Инфлацията в еврозоната доближи 9.7% през август и с продължаващия напън върху цените на силата се чака да доближи двуцифрени равнища през идващите месеци. В същото време рискът от криза е щръкнал над стопанската система на района, защото потребителите усещат мъчително високите сметки и понижават потреблението си, а фирмите се борят с високите цени на силата.

Въпреки че държавните управления отчасти ще „ поемат сметката “, има граници за това доколко частният бранш може да бъде предпазен от шока “, сподели Дирк Шумахер от Natixis.

„ Спадът на потребителското доверие до рекордно ниско равнище през последните месеци демонстрира, че семействата са наясно с тези ограничавания във връзка с държавната поддръжка. Вече има повече доказателства, че фирмите в енергоемките браншове понижават производството ”, добави той.
Количествено стягане
Поради вероятностите за инфлация се чака ЕЦБ да пожертва растежа, с цел да резервира инфлационните упования закрепени, защото това е главният мандат на банката.

Ключов извод от неотдавнашните мнения на чиновници на ЕЦБ е, че цикълът на повишаване на лихвите ще бъде по-малко сензитивен към криза, в сравнение с си мислехме “, сподели основният икономист на Deutsche Bank Марк Уол.

„ Повишихме нашата прогноза с 50 базисни пункта до 2.5%. Референтната рента на ЕЦБ сега е нула “, добави той.

Франкфуртската институция има вяра, че нейният „ безпристрастен “ лихвен % – оптимално равнище за постоянна стопанска система – ще бъде сред 1% и 2%. С възходящия инфлационен риск, Управителният съвет на ЕЦБ евентуално ще би трябвало да обмисли повишение на лихвените проценти над това равнище.

Това, несъмнено, повдига и въпроса за количественото стягане - което е техническото изложение за стесняване на салдото на централната банка. Продажбата на активи към момента не е обсъждана от ЕЦБ.

Като се има поради опасността за доверието в ЕЦБ, ние също се чудим за какво не се разисква количествено стягане “, съобщи Анатоли Аненков от Societe Generale.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР