Очаква се до края на тази седмица да станат ясни

...
Очаква се до края на тази седмица да станат ясни
Коментари Харесай

Финални преговори: Кога ще станат ясни имената в проектокабинета с втория мандат


Очаква се до края на тази седмица да станат ясни имената в проектокабинета, който ще бъде препоръчан с втория мандат. Преговорите сред първите две политически обединения продължиха и през днешния ден.

Пред Нова ТВ акад. Николай Денков заяви, че не се чакат изненади, а имената в листата ще бъдат тези, които към този момент показаха по искане на ГЕРБ при започване на май. С дребни промени.

Какъв в действителност е главният състав, върху който стъпват финалните договаряния? Асен Василев е предлагането за финансов министър, министър на правораздаването – Милен Матеев, на енергетиката – Радослав Рибарски, Даниел Лорер за министър на нововъведенията, проф. Тодор Тагарев – на защитата, Андрей Цеков – на районното развиване. Очаква се имената за тези позиции да останат непроменени.

Част от останалите обаче са се отказали, поради новите условия, други са показали предпочитание за присъединяване. Договорката е единственият участник в Министерския съвет от ГЕРБ да е Мария Габриел. Но и двете обединения могат да оферират зам.-министри.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков разяснява от Рим отсъствието на имена от ГЕРБ в проектокабинета:

Темата е да има устойчиво ръководство, тъй като две години рецесии и неустойчивост, в която и да е страна по света, изключително в Европейски Съюз, буди паника, която е обяснима. Особено когато политическите сили, които имат опцията да осъществят и политики, и взаимна законодателна стратегия, и имат тъждественост по вътрешно и външни политически визии, не съумеят да създадат устойчиво ръководство, приказва за някакъв тип горделивост, която в нашата вяра е неприемлива ”, съобщи Росен Желязков.

Основният договарящ от Политическа партия Николай Денков съобщи пред Нова, че при срещите с ГЕРБ се разискват главно имената, които към този момент бяха показани и не се чакат съществени промени.

„ Съставът на кабинета ще се основава на това, което представихме към този момент. Ако има промени, те ще са в няколко имена и те са свързани най-много с желанието ни да има по-добър състав на кабинет. Там, където е допустимо, търсим някои специалисти, които биха се съгласили да се включат при тази обстановка ”, съобщи Денков.

Той изясни и за какво са създали стъпка към общо държавно управление с ГЕРБ.
„ Коалиция е: събират се равноправно, както ГЕРБ оферираше няколко пъти – 50 на 50 % от едните и от другите. Ние не сме в тази структура. В същото време е ясно, че с влизането на Мария Габриел ние сме в някакъв вид съдействие с нея и партията, която излъчва. И повода е, че имаме потребност от болшинство, с цел да бъде подкрепено такова държавно управление ”, съобщи Денков.

Има Такъв Народ към този момент се оповестиха изрично срещу:
„ Грозна работа! Аз не знам по какъв начин ще гласоподават част от хората им в Народното събрание, тъй като имаше двама-трима ренегати от Политическа партия, които обявиха, че са избягали там поради ГЕРБ. Сега ще би трябвало да гласоподават. Хора от ГЕРБ бяха прави, че Асен Василев е нездравословен. Сега би трябвало да гласоподават за него. Отвращение и подигравка изпитвам аз ”, съобщи Тошко Йорданов.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и през днешния ден резервираха безмълвие по тематиката.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР