Очаква се днес Окръжният съд в Стара Загора да разгледа

...
Очаква се днес Окръжният съд в Стара Загора да разгледа
Коментари Харесай

Съдът в Стара Загора разглежда мярката на нападателя на Дебора

Очаква се през днешния ден Окръжният съд в Стара Загора да прегледа мярката за неотклонение на Георги Георгиев, упрекнат за жестокото нахлуване над 18-годишната Дебора.

26-годишният охранител пледира почтен и желае да бъде пуснат от ареста.

Случаят провокира вълна от публично неодобрение и митинги в цялата страна.

Снощи в София и в редица градове се организира второто национално протестно шествие против насилието. В столицата демонстрацията беше под наслов " Не на насилието! Няма да мълчим! Нито една повече! ".

Участниците насочиха редица претенции към институциите и настояха за ново изключително съвещание на Народното събрание за приемане на още законодателни промени за предварителна защита на домашното принуждение и за по-ефективна отбрана на жертвите.



Сборният пункт на участниците в митинга беше Съдебната палата в столицата, след което те се насочиха на шествие до Народното събрание. В понеделник, на изключително съвещание, депутатите одобриха на първо и второ четене промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. Те включиха и специфична формулировка на " интимна връзка " и я приравнят на фактическото общуване с брак или без брак. Също по този начин депутатите утвърдиха на първо четене ремонти в Наказателния кодекс за по-строги наказания при нанасяне на телесна щета. Според протестиращите това е добра крачка, само че има потребност от още законодателни промени.



СНИМКИ: Lupa.bg

Сред другите претенции на протестиращите са разкриване във всяка област на страната на спешни центрове за потърпевши от принуждение, неотложно въвеждане на дефиниции за принуждение, учредено на пола и закононарушения от ненавист, осъществени на основата на пола. Заради думи на Вежди Рашидов на неизключен микрофон в почивката на изключителното съвещание на Народното събрание от понеделник протестиращите желаеха и оставката му като народен представител от ГЕРБ-СДС. Той подаде оставка като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и като ръководител на парламентарната комисия по културата и медиите.

Акцията завърши на Орлов мост, само че без обсада на основното кръстовище.

Днес в 10 ч. пред Народното събрание протестиращи ще изискат оставката на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов като депутат поради нецензурното му изявление по адрес на дамите, станали жертви на принуждение. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР