Очаква се днес Народното събрание да вземе решение дали България

...
Очаква се днес Народното събрание да вземе решение дали България
Коментари Харесай

Парламентът решава дали да бъде предоставена военна помощ за Украйна

Очаква се през днешния ден Народното събрание да вземе решение дали България да даде военна помощ на Украйна.
Първа точка на пленарното съвещание са два плана на решение. Едният е за подсилване на отбранителните качества на България и оказване на военна поддръжка на Украйна, препоръчан от парламентарната група на " Демократична България " (ДБ). Другият е план на решение за възлагане на Министерския съвет да даде военна и техническа помощ на Украйна с вносители Десислава Атанасова и група депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Предложението на „ Демократична България “
Проектът на Демократична България планува в сходство с гласуваните общи политики и процедури на Европейски Съюз и НАТО, Министерският съвет (МС) в 14-дневен период да приготви пакет от военна помощ за Украйна и да провежда подписването на съглашение за даване на нужното военно съоръжение (въоръжение, муниции, техника) в сходство с настояванията на украинската страна и нашите благоприятни условия, като го изпрати за ратификация от Народното събрание незабавно след подписването му. 
На Министерския съвет се разпорежда в период от 30 дни да внесе в Народното събрание всеобхватна стратегия за превъоръжаване на Българската войска, като се регистрира даването на въоръжение за Украйна и се предложат проекти за заместваща техника от съдружниците ни.
От Демократична България оферират да бъде основана и краткотрайна комисия в Народното събрание от по двама депутати от парламентарна група, която да управлява осъществяването на решението.

Предложението на ГЕРБ-СДС
ГЕРБ-СДС плануват държавното управление да приготви и внесе план на решение на Народното събрание за военна и техническа помощ за Украйна, включително и от наличността с отпаднала нужда, като принос към интернационалните старания за подкрепяне жертвите на експанзията.
В период до един месец от гласоподаване на решението Министерският съвет би трябвало да извърши обзор на опциите за даване на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ би трябвало да докара до подсилване на отбранителните качества на страната ни посредством замяна със модерни и съвместими със съдружниците отбранителни системи.
Затова държавното управление ще би трябвало да организира и договаряния със страните от алианса за даване на заместващ или усилващ потенциал.
Министерският съвет да поддържа правосъдния иск на Украйна против Русия в Европейския съд за правата на индивида за нарушение на Европейската спогодба за правата на индивида, е записано още в плана на ГЕРБ-СДС.
Според признатата стратегия Народното събрание би трябвало да гласоподава и план на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електрическа енергия на контролиран пазар. Вносители на това предложение са Делян Добрев и депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Както и решение за възлагане на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР