“Очаква се да е по-тежка, защото имаме спад в имунитета

...
“Очаква се да е по-тежка, защото имаме спад в имунитета
Коментари Харесай

Заплащането на медиците у нас ще е по модели на Франция и Германия


“Очаква се да е по-тежка, тъй като имаме спад в имунитета поради COVID-19. Тя се чака в края на януари. Здравната система е подготвена за тежка грипна вълна ”, сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в предаването “Тази заран ”.

Той акцентира, че признаците са хрема, изнемощялост, болки в ставите, висока температура.

“Разполагаме с над 190 000 ваксини за грип. Още в петък те ще бъдат налични при общопрактикуващите лекари. Ваксинацията ще бъде безвъзмездна за хората над 65 години. Около 30% от популацията се имунизира ”, добави той.

“Създаде се антиваксърската акция, която протече освен в България, само че и по света. У нас обаче тя беше много мощна. Тази акция повлия и на имунизационния календар на децата. Има доста родители, които отхвърлят да имунизират децата си със общоприетите ваксини. Това е неприятно, тъй като виждаме, че по света стартират да излизат статистики за случаи на полиомелит ”, сподели здравният министър.

Той акцентира, че има съществуване на всевъзможен тип ваксини, нужни за имунизационния календар.

Заплащането на медиците у нас ще е по модели на Франция и Германия

Меджидиев съобщи, че съществена задача на Министерството на здравеопазването е да се извърши остойностяване на труда на лекарите, медицинските сестри и санитарите.

“В момента се работи по правенето на наредбата. По нея работят специалисти, финансисти. Взели сме модели на остойностяване на труда за медиците от Франция и Германия. Надявам се до 15-20 дни планът да бъде подготвен ”, сподели той.

Те ще получават колкото са изработили. При всички случаи заплащането ще е по-високо в сравнение с в този момент, добави здравният министър.

За новия заем към - гледайте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР