Очаква се чрез междусистемната връзка с Гърция България да получи

...
Очаква се чрез междусистемната връзка с Гърция България да получи
Коментари Харесай

КЗК отказа да спре търга за газовата връзка с Гърция

Очаква се посредством междусистемната връзка с Гърция България да получи достъп до каспийски газ.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Нови тъжби спъват газовата връзка с Гърция

Първата копка на плана може да се отсрочи
5 фев 2018
Срокът за подаване на предложения за инженер-консултант на интерконектора с Гърция е продължен

Фирмите ще могат да аплайват до 13 февруари
18 яну 2018
Търсят се тръби за газовата връзка с Гърция против 60 млн. евро

Поръчката е най-голямата до момента за общото българско-гръцко сдружение, което би трябвало да стартира строителство следващата година
11 дек 2017
Частен съветник ще управлява градежа на газовата връзка с Гърция

Поръчката за наемането на външна компания е за 8.45 млн. евро без Данък добавена стойност
17 ное 2017 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на 19 февруари да наложи краткотрайна мярка " прекъсване " на публичната поръчка за избор на инженер-консултант по плана междусистемна газова връзка България - Гърция. Искането за такава беше отправено от " Некст инвест " на 23 януари, само че съгласно антимонополния орган блокирането на търга, чийто бюджет е 8.5 млн. евро, ще навреди на публичните ползи. Въпреки това разглеждането на сигнала на " Некст инвест " всъщност продължава.

По другата тъжба против тази поръчка, импортирана от " Вини България " също на 23 януари, Комисия за защита на конкуренцията е отказала да образува произвеждане.

Въпросните две компании оспорват за повторно процедурата за избор на инженер-консултант, която беше оповестена още в края на 2017 година от плановата компания за интерконектора - " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), чийто акционери с равно присъединяване са " Българският енергиен холдинг " и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon. Предишните им тъжби бяха отхвърлени от Комисия за защита на конкуренцията на 11 януари.

Жалба има и против процедура за направата и доставката на тръбите за междусистемната газова връзка с Гърция, чийто бюджет е 60 млн. евро без Данък добавена стойност. Неин адресант е " Феникс инженеринг груп ", чийто предмет на активност е: комерсиална активност, строителство, поправки на ВиК, саниране и други. Какви тъкмо са претенциите на компанията ще стане ясно, в случай че Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане. Засега жалбата към момента е със статус " оставено без придвижване ", което значи, че подателят е пропуснал някои от наложителните реквизити и в този момент антимонополния орган му е дал време да в профил позволените нередности.

Всичко това слага под въпрос спазването на плануваната дата за първа копка на газопровода - 28 юни, която от горната страна на всичко е включена като събитие в календара за българското председателство на Европейски Съюз. Подобни опасения през седмицата показаха и гръцки медии.

Кой и за какво спъва процеса?

Според информацията в Търговския указател " Некст инвест " ЕООД се занимава с капиталова активност в областта на недвижимите парцели. Собственик е Милен Миланов, който с изключение на нея има напълно или отчасти фирмите " Гипс инвест ", " Инфра строй Пловдив " и " Пътища Смолян ".

В жалбата си компанията в действителност оспорва решението на " Ай Си Джи Би " от 17 януари, с което периодите за подаване на предложения в конкуренцията бяха удължени до 13 февруари, откакто на 11 януари Комисия за защита на конкуренцията отхвърли да прегледа първата тъжба на сдружението от 22 декември 2017 година " Некст инвест " показва, че на 15 януари е сезирала Върховния административен съд във връзка разпореждането на Комисия за защита на конкуренцията и " Ай Си Джи Би " е трябвало да изчака произнасянето на магистратите по проблема преди да възобнови процедурата.

Сега антимонополният орган отхвърля да спре хода на търга, само че въпреки всичко ще проучва случая и ще би трябвало да се произнесе дали в действителност плановата компания е спазила периодите и разпоредбите. В регистъра на Върховен административен съд в действителност попада информация за жалбата на " Некст инвест ", само че също по този начин е видно, че сдружението не е внесло в период дължимата такса и на 7 февруари съдът я е оставил без разглеждане и е прекратил производството.

Верижна реакция

Успешното привършване на процедурата и наемането на инженер-консултант по плана за междусистемна газова връзка на България е значимо, защото ролята на този съветник ще бъде от извънредно огромно значение за цялостното осъществяване на плана. На него ще бъде поверено да ръководи осъществяването на плана от името на " Ай Си Джи Би " и да направи оценка на техническите опасности и да реализира надзор върху доставките.

Сред отговорностите са и всички надзорни действия - върху строителството, върху придобиването на аграрни земи и учредяването на сервитути за прекосяването на тръбите, както и върху самото стартиране в употреба на газопровода. Не на последно място той ще би трябвало да прави и оценка на техническите и ценови предложения на бъдещите снабдители и строители на газовата връзка.

На процедура без определянето на инженер-консултанта за газовата връзка няма по какъв начин да бъдат изпълнени всички тези действия по плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР