Очаква се апаратът да полети към Червената планета през юли

...
Очаква се апаратът да полети към Червената планета през юли
Коментари Харесай

Марсоход на НАСА ще търси признаци на живот

Очаква се апаратът да полети към Червената планета през юли 2020 година

НАСА приготвя новия си марсоход в границите на задачата Mars 2020 (източник: NASA/JPL-Caltech)

Американската галактическа организация НАСА възнамерява да изпрати нов марсоход към Червената планета през лятото на 2020 година Апаратът ще търси отговори на основни въпроси за Марс, включително признаци за живот в предишното, като за задачата е оборудван със сонда и ще събира проби от почвата.

Мисията Mars 2020 планува кацане в кратера „ Езеро “. Приземяването ще отнеме към седем минути и е изключително комплицирано, защото апаратът ще се ръководи самостоятелно, благодарение на специфичен програмен продукт, без опция за интервенция от страна на екипа на задачата – той единствено ще получи информация дали кацането е сполучливо или не.
още по тематиката
В момента експертите на НАСА организират тествания на апаратната част и софтуера на марсохода. По-рано тази година бе осъществен първият тест под името Systems Test 1 (ST1), напомнят от организацията.

В сегашния тест инженерите са пуснали електронните системи на апарата и са ревизирали работата на софтуера в разнообразни симулирани етапи на пътуването до Марс. Като цяло, тестванията се смятат за сполучливи, само че някои процеси се нуждаят от усъвършенстване.

Мисията на Mars 2020 се чака да стартира на 17 юли 2020 година от космодрума Кейп Канаверал благодарение на ракета-носител Atlas 541. Предполага се, че апаратът ще доближи повърхността на Марса на 18 февруари 2021 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР