Очаква се адвокатката и природозащитничка Зузана Чапутова, която се бори

...
Очаква се адвокатката и природозащитничка Зузана Чапутова, която се бори
Коментари Харесай

Активистка, бореща се срещу корупцията, вероятно ще бъде новият президент на Словакия

Очаква се адвокатката и природозащитничка Зузана Чапутова, която се бори против корупцията, да завоюва президентските избори в Словакия тази събота, година след рецесията, почнала с убийството на проверяващ публицист и огромни антиправителствени митинги.

45-годишната Зузана Чапутова няма опит в политиката. Според изследванията на публичното мнение се чака тя да завоюва минимум 60 на 100 от гласовете и да стане първата жена, заемала президентския пост в страната с 5,4 милиона поданици, която е член на еврозоната и НАТО.

Отправяща остри рецензии против държавното управление, тя се изправя против 52-годишния еврокомисаря по енергетиката и посланик от кариерата Марош Шефчович, който има поддръжката на ръководещата партия Смер-СД.

На първия тур на изборите на 16 март той получи единствено 19 на 100 от гласовете против 40 на 100 за Чапутова, разведена майка на две деца.

" Управляващата популистка партия Смер-СД е изчерпана и компрометирана от деянията на надменност на ръководещите, корупцията и връзките си с олигарсите ", изяснява пред Агенция Франс Прес Юрай Марушиак, политолог в Словашката академия на науките. " Популярността на Чапутова е израз на недоволството на гласоподавателите ".

Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха убити през февруари 2018 година, до момента в който журналистът се готвеше да разгласява резултатите от следствие за хипотетичните връзки сред словашки политици и италианската мафия.

Престъплението злепостави настоящото държавно управление и провокира митинги, каквито не бяха виждани от рухването на комунизма при започване на 90-те години на предишния век.

Чапутова, по това време заместник-председателка на партията " Прогресивна Словакия ", която напусна, с цел да се опита да завоюва президентския пост, се включи в митингите.

Вълната от отвращение докара до оставката на премиера Роберт Фицо, който обаче остава водач на партията Смер-СД и непосредствен съдружник на премиера Петер Пелегрини.

" Последната права "

В понеделник кандидатката получи поддръжката на Жозеф Куциак, брат на убития публицист. " Със сигурност ще гласоподавам за Чапутова. Не бих дал своя вот за някой, подкрепян от олигарси и техните хора, които ми лишиха брат ми и снаха ми ", написа той във Facebook.

Ако няма огромни изненади, Чапутова ще наследи на президентския пост Андрей Киска, който също се разгласи в нейна поддръжка.

Функциите на президента, командващ въоръжените сили, са най-вече протоколни. Той обаче може да постанова несъгласие на нови закони и назначава висшите съдии.

" Догодина ще избираме нов основен прокурор, назначен от новия президент ", напомни неотдавна Чапутова.

" Усилени антикорупционни следствия и битката против тези незаконни действия са най-важните ограничения, които би трябвало да бъдат взети ", съобщи тя пред Агенция Франс Прес.

В неделя стотици хора се причислиха към кандидатката за екскурзия на планината Ситно (в централната част на страната). " От самото начало сравнявах тази акция с изкачването на стръмен връх. Сега сме на няколко метра от върха ", сподели тя на поддръжниците си.

" Опитен президент "

" Споделяме етичните й полезности и концепцията й за битка против корупцията ", сподели пред Агенция Франс Прес Емилия Юрцикова от Долни Кубин (в Северна Словакия).

За Чапутова това не е първата борба. Тя води с триумф акция за блокиране на градежа на огромно бунище в югозападния град Пезинок.

През 2016 година напъните й бяха приети с влиятелната премия Голдман за запазване на околната среда.

Ева Капустова ще гласоподава за нея. " Ние сме семейство, за което проблемите на околната среда имат значение ", акцентира жителката на град Банска Щявница (Централна Словакия).

Гинекологът Михал Луницек, 52-годишен, я поддържа, " тъй като Шефчович е обвързван с партия, която е изцяло неприемлива за мен ".

Премиерът, от своя страна, поддържа Шефчович, само че без да го назове поименно.

" Бих желал в действителност да видя умел президент, способен политик, кадърен да се хвърли в извънредно бурния интернационален живот от първия ден ", съобщи Петер Пелегрини, съгласно организация ТАСР.

Според Мартин Шудоба, преподавател в Братислава, Шефчович " би бил добър бранител на Словакия в чужбина ". Според този гласоподавател " той в никакъв случай не се ядосва и е добър посланик ".

Гласуването ще стартира в 6 часа по Гринуич и ще продължи до 21 ч. по Гринуич. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР