Очаква ни втори пик на COVID вълната, прогнозира математикът Лъчезар

...
Очаква ни втори пик на COVID вълната, прогнозира математикът Лъчезар
Коментари Харесай

Математик прогнозира втори пик на COVID вълната

Очаква ни втори пик на Коронавирус вълната, предвижда математикът Лъчезар Томов. По думите му процентът имунизирани у нас продължава да е извънредно невисок.
„ Ако тези равнища се запазят, цялото население на България ще бъде наранено от вируса и неговия нов вид. Сега има хора, които не са се срещали с ковид, изключително в отдалечените региони. Към момента публично новата вълна засегна 3000 души, неофициалните данни демонстрират двойно повече. Възможно е да се стигне и до 10 000. Децата се върнаха в учебно заведение, а към този момент се потвърди, че точно те популяризират вируса към възрастните. Отново ще имаме скок при новозаразените, след това спад и още веднъж скок”, изясни той.
Математикът добави, че до момента България не е успявала да обърне отрицателните трендове на Коронавирус вълните посредством постигането на групов имунитет, а само посредством ограничения.
„ 23 пъти по-нисък е рискът за хоспиталиция на хората с бустерна доза. На тези с две дози от имунизацията той е пет пъти по-нисък. С възрастта, обаче, рискът расте”, сподели още Томов.
Той обърна внимание и на последствията след преболедуван Коронавирус: „ 20-25% от инфектираните хора не се възвръщат изцяло след първите 12 месеца. Става дума за сърдечни и венозни промени, както и неврологични вреди. Това важи и за децата, само че в по-малък процент”, изясни той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР