Очаква ни продължителен период на висока инфлация. Това прогнозира в

...
Очаква ни продължителен период на висока инфлация. Това прогнозира в
Коментари Харесай

Икономистът Стоян Панчев: Очаква ни продължителен период на висока инфлация

Очаква ни нескончаем интервал на висока инфлация. Това предвижда в изявление за БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика.
Панчев чака годишна инфлация сред 8 и 10%, т.е. по-висока от миналогодишната.

Война в Украйна ще натисне цените на силата и може да имаме двуцифрена инфлация оттатък 10-те %, уточни той.
„ Заради количеството напечатани пари през 2020-а идващите години - доникъде на десетилетието - ще бъдат такива със повишена инфлация. Дори да имаме усмиряване на темпа, това не значи, че цените ще спадат. “

На процедура от 2001 година, по-късно 2008 година сме в интервал на рецесии и отговор на тези рецесии, който не ги взема решение, а единствено ги придвижва напред във времето, сподели Стоян Панчев. По думите му се намираме в края на дълготраен дългов цикъл, а приключването на подобен цикъл е много мъчително.
Сега ръководещите компрометират имиджа си на огромни специалисти, счита икономистът. Голям проблем е, че за 2022 година са планувани три бюджета, съобщи Панчев.
Според него хората, които вземат решения, относително късно са почнали диалога за инфлацията - едвам когато ножът е опрял до кокала.

„ Инфлацията при нас е в резултат на дейностите на Европейската централна банка. Това е вносен проблем. Нашата Българска народна банка на процедура не може да основава инфлация поради валутния ръб. “
Едно от решенията съгласно Панчев е да имаме уравновесен бюджет, което обаче не е по този начин.

„ Той освен не е уравновесен, а е с значителен недостиг. Капиталовите стратегии са по-скоро проинфлационни. “

Най-бедните ще изнесат огромната доза негативи от инфлацията, предизвести Панчев.
„ Това, което се прави, е малко ангро, нефокусирано и цялата конструкция на бюджета е проинфлационна. “

Според икономиста подпомагането би трябвало да се прави таргетирано и да се знае докога ще важи тази помощ, с цел да не привиква бизнесът, акцентира Стоян Панчев.
В разширената стратегия за ваучерите има опция за подкрепяне, добави той.

За доста лечебни заведения клиничните пътеки са главният източник на доходи, а последно те са обновени с темпа на инфлацията през август 2020 година Един от пътищата всички общински лечебни заведения да се оправят по-лесно със сегашната рецесия със сметките за ток е актуализация на клиничните пътеки.

Икономистът вижда решение и във финансовата децентрализация - 2 процентни пункта от 10%-ният налог да остават вътре в общината и тя да подкрепя локалните лечебни заведения.

Поемането на сметките за ток на лечебните заведения съгласно Панчев звучи популистки.
Може да се мисли за помощите, които съществуват за изнеса – дотация за мегават час, която за лечебните заведения да е по-висока, разяснява той в предаването „ Преди всички “.
Помощта поради високите цени на енергоносителите би трябвало да е съсредоточена и раздавана на по-малък брой предприятия и сдружения, тъй като сигурно има бизнеси, които нямат потребност от сходен вид дотация, посочи Стоян Панчев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР