Очаква ли ни криза през новата 2024г.? В последната година

...
Очаква ли ни криза през новата 2024г.? В последната година
Коментари Харесай

Очаква ли ни криза през новата 2024г.?


Очаква ли ни рецесия през новата 2024г.? „ В последната година – година и половина българската стопанска система се характеризира с инфлационен взрив “. Това сподели пред БНР проф. Красимир Петров – учител по стопанска система и финанси в редица страни.
Той изясни, че това е феномен
в стопанската система, при който страната взема задължения и натрупа дефицити, а тези задължения са мощно стимулиращи за стопанската система.

„ Това се комбинира с банков заем. Тази година до ноември, по публични данни на Българска народна банка, банките тази година са нараснали заема с 20% по отношение на предходната година “, добави финансистът.
„ Имаме нападателна парична и фискална
проинфлационна, т.е. стимулираща, политика. Резултатът като цяло е обща бурна инфлация в стопанската система. Все още имаме някакъв порядъчен и логичен стопански напредък. Може би един от най-високите растежи в цяла Европа и Европейски Съюз “.
По думите на проф. Петров сега сме в
последната фаза на инфлационния взрив, в която хората стартират да обедняват. Доходите порастват, само че не могат да изпреварят инфлацията и по тази причина хората не се усещат осезаемо по-добре, изясни той.

Финансистът предвижда, че през
идната година ни чака рецесия.
„ Държавата евентуално ще опита да направи още една година с рекордни дефицити, още една година с рекордни непознати заеми, с цел да държи стопанската система подтиквана.

Банките не е ясно дали ще съумеят
да създадат още веднъж следващ кредитен връх.
Но инфлацията постоянно застига стопанската система и постоянно приключва с някаква форма на рецесия “, разяснява той.

По думите му кредитът само и единствено взема решение настоящо казуса, само че го отсрочва във времето и го задълбочава.
„ Целият български народ ще плащаме
тези заеми в някакъв миг с лихви “,

безапелационен бе проф. Красимир Петров. Според него за благополучие към момента не сме затънали, тъй като имаме извънредно невисок външен дълг.

„ Фундаменталният стопански проблем е,
че страната взема заеми по 5% рента извън,
след което парите, налети в нашата банкова система, банките получават действително безвъзмездна дотация за сметка на българския народ, заплащат на депозантите нулеви лихви, до момента в който страната можеше да взема вътрешен заем
и да имитира ипотеки на българите и българите
да получават тези 3-4-5% да влизат в техния джоб, а не назад – ние да плащаме тези лихви на страната, с цел да може да субсидират те банките.

Този способ е непочтен, неправдив, има детайл на корупция, той е перверзен и нормално се прави от разрастващи се страни, където политиката е фундаментално в рецесия, счупена или неработеща “, изясни финансистът.
Според него това е „ храната “, която продължава
да надува „ жилищния балон “ в България. Той очаква следващата година този балон да се спука.

Златото, съгласно него, остава най-хубавата средносрочна отбрана против инфлацията.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР