OceanX си партнира с Microsoft за създаване на холографска лаборатория

...
OceanX си партнира с Microsoft за създаване на холографска лаборатория
Коментари Харесай

Може би вместо да се телепортираме, само ще се холопортираме?


OceanX си партнира с Microsoft за основаване на „ холографска лаборатория ” с Mesh
(снимка: Microsoft)

Представете си, че в хола ви влиза сътрудник, за който знаете, че живее в Австралия, и дружно стартирате да си подавате медузи и акули, обсъждайки опазването на морската екосистема. Когато завършите полемиката, сътрудника просто се изпарява…

Това към този момент е допустимо и няма потребност от телепортация – прави го новата платформа. Достатъчно е човек да си постави хедсет и да се причисли към виртуална зала за срещи. В дъното на създаването е Алекс Кипман, основателят на Kinnect и HoloLens.

Mesh е платформа за взаимна работа, която разрешава на всеки да показа своите виртуални прекарвания към набор от разнообразни устройства. „ Това е фантазията за смесена действителност, концепцията през цялото време ”, изяснява Кипман, представен от. „ Всъщност можете да се чувствате по този начин, като че ли сте на едно място дружно с някой, който споделя наличие, или можете да се телепортирате от разнообразни устройства със смесена действителност и да присъствате при хората, даже когато не сте физически дружно ”.
още по тематиката
Първоначално Mesh ще показва хората като виртуални аватари, взети от обществената мрежа AltspaceVR, която Microsoft закупи през 2017 година Но Mesh в последна сметка ще поддържа това, което Microsoft назовава „ холопортация ” – позволявайки на хората да се появяват като самите себе си във виртуалното пространство.

Съвместната работа може да наподобява доста друго, когато хората се виждат един различен в цялостен размер, могат да си подават движимости и да взаимодействат с тях и между тях. Така да вземем за пример, инженерите биха могли да преглеждат и тестват виртуално разнообразни машинни компоненти; еколозите могат да съпоставят разнообразни устройства за следене на миграцията на птиците. Преживяването е напълно друго спрямо двуизмерния модел видео-обажданията в Zoom, на които присъстваме съвсем всекидневно като част от работата си.

Приложенията на технологията са доста и разнообразни. Една от най-големите изгоди, вероятно, ще е за центровете за сервизна поддръжка от разнообразни сфери на активност. Например, при проблем с кабелите на цифровите устройства в дома няма да е нужно механик да посещава адреса – той ще може да покаже на потребителя по какъв начин самичък да свърже кабелите, с цел да възвърне услугата, която е „ прекъснала ”. Още по-полезно ще е това за сервизните инженери, които посещават отдалечени и труднодостъпни места – да вземем за пример при ремонт на ветрогенератори.

Mesh ще разреши на географски разпределени екипи да си сътрудничат в смесена действителност
(снимка: Microsoft)

„ Можете изцяло да си визиите Microsoft Teams, подсилено с Mesh: срещате се с сътрудници от целия свят, с които си сътрудничите всекидневно, като че ли сте всички дружно на едно и също физическо място ”, споделя Кипман. „ Mesh разрешава на Teams да даде опция на организациите всъщност да организират събирания в смесена действителност – всички сътрудници да са „ в една и съща стая ”.

Mesh обаче не е просто приложение за осъществяване на виртуални срещи; това е цяла платформа, построена върху Azure, която Microsoft се надява разработчиците да подхванат. Ако това се случи, софтуерните архитекти, инженерите и дизайнерите ще осъществен обещанието на Mesh – те ще развият другите благоприятни условия на приложението за работа с 3D модели във виртуализирана взаимна среда.

От позиция на използваемостта, задачата на Microsoft е да направи технологията Mesh налична за всевъзможни устройства, в това число HoloLens 2, множеството хедсети за виртуална действителност, таблети, смарт телефони и компютри. След това Microsoft възнамерява да интегрира Mesh в Teams и Dynamics 365, което може да „ докара ” неповторимото прекарване на триизмерните виртуални срещи в бизнес-реалността на доста предприятия.



Microsoft има съображение да счита, че Mesh ще бъде идващото огромно достижение в устрема към реализиране на сполучлива „ смесена действителност ”. Изпълнителният шеф Сатя Надела съпостави новата платформа с Xbox Live по време на главната си тирада в конференцията Ignite.

„ Помислете какво направи Xbox Live за игрите – преминахме от един състезател към мултиплейър, създавайки общности, където хората могат да се свързват и да реализират триумфи дружно ”, сподели Надела. „ Сега си представете, че същото се случва със смесената действителност в професионалния ни живот ”.

Голямата спънка, която стои пред Microsoft Mesh, е цената на устройствата за виртуална действителност – и вероятно неприятното чувство от носенето на сходен апарат на главата. Възможностите за разрешаване на този проблем са многочислени и вероятно екосистемата от сътрудници на Microsoft може да се окаже извор на най-удачното решение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР