Обзорът ни за 2017 година продължава с месец юни. В

...
Обзорът ни за 2017 година продължава с месец юни. В
Коментари Харесай

Юни 2017: Европейската драма на ЦСКА

Обзорът ни за 2017 година продължава с месец юни. В началото на лятото и края на родното състезание, градусите на напрежението набъбнаха до алено. Без подозрение огромното събитие в този интервал бе изваждането на ЦСКА от жребия за европейските клубни шампионати и в частност Лига Европа. Може би за мнозина това не бе изненада и предстоящо решение на УЕФА, само че за почитателите на отбора от Борисовата градина и управителните фактори на „ Българска войска “, жигосването и отпечатъкът, който европейската футболна централа лепна на „ армейците “ бе нечовечен. Може би най-много поради метода, по който го направи.

Може би би трябвало да стартираме оттова, че всичко стартира още в самото начало на месец юни, когато неразбориите и неяснотата в Българския футболен съюз, сякаш предвещаваха какво може да се случи и какви могат да бъдат последствията за родните клубове, които имаха упоритости и мераци да се изявяват в Европа.

Още по тематиката:

Няма мърдане: Левски и Верея ще играят бараж за квотата в ЛЕ

Левски: Искаме непосредствено в Европа!

Коментар: За кашата с баражите е отговорен само и единствено БФС

А какво става с баража, в случай че някой не вземе лиценз?

ЦСКА си завоюва правото на присъединяване в шампионатите, откакто приключи на второ място в крайното класиране след Лудогорец и пред Левски. По устав – третият в подреждането, трябваше да играе бараж за Лига Европа против седмия, с други думи един против различен трябваше да се изправят Левски против Верея Стара Загора.

Още на 1 юни Спортно-техническата комисия към БФС излезе с дълго чаканото решение и разгласи, че подобен мач ще има. До този миг това не се знаеше сигурно, защото управлението на ЦСКА обжалваше решението на УЕФА от 29 май тази година, когато Европейската футболна централа разгласи, че няма да издаде европейски лиценз на клуба от „ Българска войска “ поради „ измененията в правната си конструкция през юни 2016 година, което е в несъгласие с член 12 от CL & FFP и "тригодишното предписание ".

Още по тематиката:

УЕФА не позволи ЦСКА в Европа!

Това решение на УЕФА породи доста спекулации и неизясненост по отношение на това, кои в последна сметка ще бъдат окончателните участници от България в Европа и най-много дали измежду тя ще бъде ЦСКА. При потвърждаване на решението на УЕФА от май, означаваше, че мястото на „ алените “, трябваше да бъде заето четвъртия в крайното нареждане, а точно Дунав Русе.

В същото време от русенския клуб, воден тогава от Веселин Великов, неведнъж оповестиха, че съблюдават инструкциите и периодите от УЕФА, за подаване на нужните документи за Лига Европа.

Още по тематиката:

Дунав: Спазваме всички условия на УЕФА

В Дунав уверени, че ще играят в Европа, пратиха собствен човек на жребия

Дунав се натресе на Херо в Лига Европа

От своя страна от Левски се възпротивиха и излязоха с няколко заявления против БФС, потвърждавайки, че са клубът, който би трябвало да заеме мястото на „ нередовния “ ЦСКА и не би трябвало да играе бараж с Верея. Феновете на „ сините “ даже приканиха клуба да не излиза във въпросния мач.

В последна сметка той се състоя, а столичани го завоюваха трагично с 9:8 след осъществявания на дузпи. В постоянното и продълженията мачът завърши при резултат 1:1.

Развръзката на неуместната обстановка с неяснотата ще го има ли ЦСКА в Европа или не, пристигна на 19 юни, когато бе плануван самият чоп за Лига Европа или по тъкмо казано пет минути преди него.

До този миг към момента не се знаеше сигурно дали от „ Българска войска “ са обжалвали пред КАС решението на УЕФА от 29 май, с което бе оповестено, че „ алените “ не дават отговор на условията. Впоследствие от БФС пък оповестиха всички имена на клубовете, получили лиценз, а необичайно измежду тях бе и ЦСКА.

Така се стигна до 19 юни, когато няколко часа преди жребия от УЕФА оповестиха разбивките и урните на всички отбори. „ Червените “ почитатели отдъхнаха с облекчение, когато видяха името на обичания си отбор измежду тимовете участници в шампионата.

Големият потрес обаче пристигна минутки преди същинското изтегляне на двойките. За смут на ръководители и почитатели на „ армейците “, ЦСКА бе изваден от своя поток без никакво предизвестие, а на негово място се появи името на Дунав Русе.

Още по тематиката:

УЕФА в профил ЦСКА от жребия за Лига Европа

Юристите на ЦСКА обясниха обстановката с жребия

С кой се падна ЦСКА на жребия?

Тогава от УЕФА се мотивираха със своето писмо до Българския футболен съюз пот дата 29 май 2017 година, в което не разрешава на „ алените “ да аплайват за европейски лиценз поради направените структурни промени в клуба. На база на получения лиценз от страна на Лицензионната комисия към БФС за присъединяване в Европа и Първа лига, ЦСКА завежда дело против УЕФА в Спортно-арбитражния съд в Лозана. На предварителното чуване в КАС на 16 юни, УЕФА удостоверява, че ЦСКА е постоянен участник в европейските шампионати. Въпреки това обаче, след изваждането на българския клуб от жребия на 19 юни, няколко дни по-късно – на 26-ти юни 2017 година КАС отхвърля да върне „ алените “ в Лига Европа до окончателното привършване на делото, с което очакванията от „ Армията “ за присъединяване в Европа през сезон 2017/2018 се изпариха дефинитивно.

Какво предстоеше да се случи през месец юли ще разберете в утрешния ни преглед.

Весели празници!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР