Обзор за Близкия изток: Горчивият вътрешен спор на Израел достига крещендо

...
Израел прие разногласен законопроект, който доведе до протести, които разтърсиха
Коментари Харесай

Израел прие разногласен законопроект, който доведе до протести, които разтърсиха страната през последните седем месеца. Смъртоносни горещи вълни изгарят региона с едни от най-високите температури в света. И мрачен крайъгълен камък, тъй като войната в Судан надхвърля 100 дни. Ето Близкия изток тази седмица:

Израелската съдебна суматоха

Всяка събота, в продължение на седем поредни месеца, улиците на израелските градове гъмжат от гневни хора, които се обявяват срещу спорен законодателен акт. Законопроектът беше приет тази седмица и докато протестиращите обещаха да продължат да се борят с него, всички страни спират, докато през септември не се проведе изслушване за обжалване на закона.

Решимостта на протестиращите да се борят с него продължи чак до провеждането на гласуването: палатков град беше издигнат пред израелския Кнесет ден преди гласуването, а израелският президент Исак Херцог нарече ситуацията „извънредна“, тъй като се проведоха последни преговори.


Но защо съдебната реформа доведе до безредие много фракции на израелското общество – от лекари, банки до армейски резервисти? Критиците казват, че промените, които ще ограничат правомощията на Върховния съд, са заграбване на власт, което ще тласне Израел към автокрация, въпреки че Нетаняху казва, че те са необходими, за да управляват в съда.

Но има ли нещо повече? Израелският лидер беше обвинен, че използва законодателството, за да се опита да заобиколи собствените си правни проблеми.


Какво следва тогава след приемането на закона, наречен от Белия дом нещастен? Опозицията е подала няколко петиции срещу новия закон и народните вълнения, работническите стачки и бунтът от страна на някои военни вероятно ще продължат.

И докато израелците се страхуват от ерозия на демокрацията, за палестинците новият законопроект само засилва страховете им: експерти казват, че промените ще улеснят израелското правителство да следва политики, които обслужват неговия „крайнодесен“ дневен ред.


От Алжир до Сирия горещите вълни изгарят региона

Температурите се повишават в световен мащаб, достигайки знойни нива, като Близкият изток и Северна Африка (MENA) далеч не са пощадени. Температурите в някои части на региона на MENA през последните няколко седмици бяха най-високите в света, като няколко държави чупиха рекорди.

Горски пожари бушуват в целия регион, властите трябва да издават предупредителни предупреждения и много места са изправени пред прекъсване на тока.


В Алжир горски пожари убиха десетки и принудиха стотици да напуснат домовете си, тъй като хиляди пожарникари бяха изпратени да ги овладеят. Температурите достигнаха изгарящите 48 градуса по Целзий (118 по Фаренхайт) в части от северноафриканската страна.

В съседен Тунис чернокожи бежанци и мигранти от страни от Субсахарска Африка са принудени да издържат на непоносима жега, живеейки грубо в градовете и пустинята. „Не можем да издържим това“, каза Кели, един от десетките спящи пред сградата на МОМ в столицата на Тунис. Междувременно фермерите в страната едва свързват двата края, тъй като горещините и сушите затрудняват отглеждането на култури.

Повече от 100 дни война в Судан

Конфликтът в Судан достигна зловещ крайъгълен камък тази седмица, след като изминаха 100 дни от първото му избухване на 15 април. Има многобройни дипломатически усилия за ограничаване на насилието, но мир не се вижда.

Суданската армия и съперничещите й паравоенни Сили за бърза поддръжка (RSF) се борят за победа, докато се борят за оцеляване – победа, която всяка страна вярва, че може да постигне, без да се налага да участва в смислени преговори, казват анализатори.


Междувременно Дарфур остава сред най-смъртоносните театри на войната, като RSF и арабските милиции са обвинени, че не щадят никого, убивайки адвокати, наблюдатели на правата на човека, лекари и лидери на неарабски племена.

Добрите новини от седмицата

Докато новият албум на египетския художник в изгнание Ramy Essam Metgharabiin (Outsiders) е за ярост, носталгия, копнеж и тъга, той вярва, че изкуството има силата да разруши диктатурите.

И това е въпреки издигането му до слава през 2011 г. в началото на египетската революция със създаването на една от най-известните песни на въстанието – но сега той е без гражданство, тъй като революцията, за която се бори, вероятно е мъртва, а собствените му съавтори на този по-ранен албум са в затвора.

„Единственото нещо, което има значение, е документирането на епохата под формата на политическо изкуство“, каза той пред Al Jazeera.

Накратко

Ал Джазира критикува включването на свои журналисти в египетския списък с „терористи“. Протестът в Тунис отбелязва две години от заграбването на властта на президента. Стотици се опитват да щурмуват Зелената зона на Багдад заради изгарянето на Корана. Служител на агенцията по храните на ООН, убит в Йемен. Кои играчи са подписали за Saudi Pro League?

Цитат на седмицата

„Ако се върна към [този момент] милион пъти, отново ще изляза на улицата. Това никога няма да отнеме от трудностите и борбите, но не, без съжаление.“ | – египетски художник в изгнание Рами Есам, присъединявайки се към египетската революция.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР