ОБЗОР, ВИДЕОДва спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени

...
ОБЗОР, ВИДЕОДва спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени
Коментари Харесай

Воден апокалипсис в Пловдивско! Хвърчат военни хеликоптери, линейки и спасителни екипи

ОБЗОР, ВИДЕО

Два незабавни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово. При нужда екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните поданици в засегнатите от проливните дъждове и наводнени обитаеми места в Карловско. С новите попълнения мобилните екипи в региона се удвояват.

Министърът на опазването на здравето доктор Асен Медижиев е в непрекъснат контакт с министъра на защитата Димитър Стоянов и при потребност здравната помощ в засегнатите региони ще бъде в допълнение подсилена, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

По информация на репортери на над 20 души от наводненото карловско село Богдан са евакуирани с военни хеликоптери. Това разгласи Красимир Димитров от избавителните екипи:

" Нашите екипи на " Аварийна помощ и предварителна защита ", дружно с пожарникарите от Карлово и Пловдив избавят фамилии. В момента са избавени две дами с едно дете, шест индивида с въжета се изкарват и се избавят ".

Село Богдан е най-тежко наранено, откакто приливната вълна по река Стряма наводни региона. Мостовете са разрушени и селото остана недостъпно. 

Жители на наводненото карловско село Богдан бяха евакуирани с боен хеликоптер. След приливната вълна по река Стряма достъпът до селото е блокиран и ще се работи за обезпечаването на подходи, съобщи регионалният шеф на Пловдивска област Ангел Стоев:

" Като евакуираме хората почваме там, където е разрушена инфраструктурата, да възстановим методите, преди всичко, към село Богдан, тъй като тези хора на процедура, сега, не могат да изоставен селото ".

Стоев удостовери, че няма информация за починали или потърпевши хора в региона. 

Евакуация на хора се наложи в община Карлово, откакто приливна вълна по река Стряма аргументи наводнения в селата Каравлово, Богдан, Розино, Слатина и Столетово. Между Каравелово и Богдан остава блокиран и екип от БНР-Пловдив с репортера Севдалин Палаузов.

Според Кризисния щаб и регионалния шеф на Пловдив Ангел Стоев положителната вест е, че няма починали и няма потърпевши хора. Има обаче бедстващи, за които сега оперира хеликоптер.

" В момента аз съм в с.Каравелово. Тука ситуацията е много тежко. Много сериозна вълна мина през селото. Скъса мост. Има леко разрушени здания. Най-тежко е ситуацията в с. Богдан, което, на процедура, е откъснато от околния свят, защото мостовете, които водят към него са разрушени. В с.Богдан има три къщи, в които има хора, които би трябвало да бъдат евакуирани ".

Хеликоптерът, който се очакваше, към този момент дойде. Той първо мина над Столетово и едноименния язовир, където трябваше да изтегля един човек, а в този момент към този момент се насочи към с. Богдан, където също има хора, чакащи евакуация. Добрата вест е, че няма потърпевши и починали.

Втора приливна вълна заля към 11,30 часа село Каравелово, което е едно от потърпевшите от наводненията в Карловско села. Там е блокиран и екипът на Радио Пловдив. 

Според кмета на селото Славка Червенкова обстановката е трагична, а  казусът не е от дъжда, а от препълването на локалната река от водите, които се стичат от планината и  дърветата и наносите, които тя носи. Евакуирани са три фамилии, като се извеждат още хора от наводнените къщи. Залят е културният дом в селото, а пътят за прилежащите села е неосъществим.

" Проблемът е не от дъжда, а от това, че локалната река е претъпкана от дъждовните води, които идват от Балкана. Предимно дървета, запушиха моста на основната улица. В момента е наводнен Културния дом. Следващият мост, който е знаков за селото, това е моста при ракиджийницата. Там водата прелива и чакаме от военните да дойдат, с цел да ни оказват помощ. В момента евакуираме хора. Дъждът продължава да вали. Има бедстващи хора. В момента съм ги настанила в кметството. Три фамилии са все още. Сега чакаме да дойдат пожарната, с цел да вървим да взимаме още хора, които живеят в най-крайната точка ", каза Славка Червенкова.

Според локалните хора сходен проливен дъжд и наводняване не са се случвало от 40 години. 

Хората от Богдан са уверени, че причина за наводненията е изсичането на горите.

„ Ужасно е ситуацията, ужасно. Събудих се и видях какво става. Съседите долу до втория етаж имат вода, а колите им са в нашия двор, коли, дувари, асмите са по земята, брутално, ужасно е. По пътя вървяха греди, варели “.

Те подчертаха, че при наводнението в Карлово предходната седмица от Енергото  са орязали дърветата и клоните  към жиците и са ги оставили в реката, без да я почистят от клоните, тъй като по този начин е по-лесно.

В Богдан са скептични, че ще получат помощ от страната, защото институциите не извършват отговорностите си.

Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените Карловски села. Това сподели за Българска телеграфна агенция основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН), който е на място в едно от най-пострадалите села – Каравелово.

По думите му на процедура цялата полицията и пожарна от региона, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, работят по десетки сигнали. Има застрашени хора, само че за момента не са с директна заплаха за живота. Дали сме инструкции да се качат нависоко и да изчакат силите от прилежащи области – лодки, спасители, алпинисти, които пътуват към мястото, в това число и от Столична община.

Николов уточни, че на процедура сега село Богдан е откъснато, защото най-малко четири моста са разрушени. Чакаме да се стабилизира времето и да излети хеликоптер, който да помогне с спомагателна информация, сподели още той.

Всеки един сигнал се отработва и се отзоваваме там, където можем да стигнем, добави шефът на ГДПБЗН.

Към момента още веднъж стартира да вали пороен дъжд в района. До края на деня чакаме стабилизиране на времето и прекъсване на преваляванията, добави Николов.

Заради изобилните превалявания е оповестено отчасти бедствено състояние в Карловско. Има наводнени къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР