Обявите за дистанционна и почасова работа в Европа и Америка

...
Обявите за дистанционна и почасова работа в Европа и Америка
Коментари Харесай

Работата, която хората искат най-много и тази, която търсят най-малко след пандемията

Обявите за отдалечена и почасова работа в Европа и Америка нарастват много над равнищата от времето преди пандемията. В Съединени американски щати растежът е над 50%, излиза наяве от инспекция в уеб страницата за разгласи за нова работа. Отвъд океана максимален интерес има към ИТ промишлеността, както и към строителното инженерство.

В интернационален проект множеството нови позиции за работа от разстояние онлайн към този момент оферират по-високи заплати от преди, като в стопанските системи с по-ниски приходи те са по-малко на брой от останалите. Хората, които търсят този вид работа обаче на всички места стават от ден на ден.

Дали пандемията промени целите ни по отношение на работата, които желаеме да вършим? Определено да

В Съединени американски щати ползата на търсещите работа към браншове като строително инженерство и ИТ е повишен. И двата бранша регистрират близо 60% повече търсения за работа през октомври 2021 година спрямо предходната година. За същия интервал търсенето на работа в медиите, в бранша на PR и връзки, както и в региона на софтуерната промишленост са се нараснали с повече от 48%.
 Едва 17 на 100 от българските работодатели не ползват отдалечена работа
Едва 17 на 100 от българските работодатели не ползват отдалечена работа

Според анкета на БСК половината от работодателите биха запазили работата от разстояние

На другия полюс се намират бавачките на деца и готвачите. В целия бранш на обслужването търсенето на нова работа е спаднало приблизително със 17% спрямо времето преди пандемията.

Обявите за почасова работа за складови служащи и товарачи са се нараснали повече от два пъти спрямо началото на годината и това е най-високото нарастване във всички браншове. За жал обаче търсещите сходна работа са все по-малко.

Indeed регистрира доста нарастване на свободните работни позиции в пазари като в Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Канада и Австралия.

По-високи заплати и отдалечена работа желаят множеството от търсещите нова работа

Анализът на Indeed демонстрира, че в Съединени американски щати и в Европейски Съюз най-масовият интерес откъм нова работа е обвързван с почасов труд и с това дали дадена специалност може да бъде осъществявана отдалечено. Точно тук търсещите работа по-често търсят позиции, които оферират по-високо възнаграждение и по-гъвкаво работно време. Наблюдава се наклонност някогашни чиновници от хотелиерството и в туристическия бранш да се насочват към бранша на ИТ, след осъществяване на онлайн курсове по преквалифициране.

Според разбор на Националното бюро за стопански проучвания (NBER) на Съединени американски щати обаче, единствено 37% от всички работни места в страната могат да се правят за непрекъснато от разстояние. Подобна е обстановката и в по-богатите страни в Европа. Например, във Англия и Швеция тези позиции са към 40% от общия брой. В Турция обаче те са по-малко от една четвърт.
 Кои ще бъдат най-бързо изчезващите специалности през това десетилетие?
Кои ще бъдат най-бързо изчезващите специалности през това десетилетие?

Основната причина за изгубването им е автоматизацията

Ситуацията в България

Страната ни се приближава до по-развитите западни страни от ден на ден. И по-скоро е по-близо до Англия и Швеция, в сравнение с до Турция. През тази година към половината от българските работодатели към този момент оферират разгласи за работа, които са за така наречен хибридно (смесено) наличие - ден или два в офиса, останалите от у дома, или пък за напълно отдалечена работа (хоум офис).

От всичко това следва, че в секторите, които са необратимо присъствени, увеличението на заплащането, както и разнообразни други тласъци и разновидности за по-гъвкаво работно време е единственият лост за привличане на повече претенденти.

В момента всички експертни проучвания стигат до заключението, че точно заетостта ще остане световен проблем по време на възобновяване на света след пандемията. Нови работни стандарти, заслужено възнаграждение, по-гъвкаво работно време, хибридна или отдалечена работа онлайн- това е новата действителност, която ще става все по-масова и с която работодателите ще би трябвало да се преценяват.
 Как да печелите пари като цифров бродяга?
Как да печелите пари като цифров бродяга?

През идващите 10 години към 40 на 100 от хората ще работят от разстояние
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР