Обявиха приемането на първата в България инструкция за определяне на

...
Обявиха приемането на първата в България инструкция за определяне на
Коментари Харесай

Над 3000 деца бежанци са дошли в България през 2023 година

Обявиха приемането на първата в България директива за установяване на възрастта по неинвазивен път на непридружените деца-бежанци. Това оповестиха от Държавна организация за бежанците при Министерския съвет. 

" Инструкцията е резултат от работата на междуведомствена работна група с представителството на Министерството на вътрешните работи, Медицинския институт, Националното бюро за правна помощ, Върховният комисарят за бежанците, УНИЦЕФ, Българският хелзинкски комитет, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за бежанците и Държавната организация за протекция на детето, и влиза в действие от 1 март 2024 година “, съобщи госпожа Мариана Тошева.

Тя акцентира, че задачата на документа е да се подсигурява навременната идентификация на децата от тази изключително уязвима категория при съблюдаване на националните и европейски правни стандарти, както и да се основат механизми за по-прецизна преценка на декларирана възраст при липса на документи, които да я удостоверяват. Ще се основат и правни гаранции против оборване на заключаване на възрастта, както и ще се понижат разноските, свързани с осъществяване на така наречен костна експертиза по определяне на възрастта.

Мариана Тошева показа тревожна статистика за непридружените деца-бежанци, съгласно която България се подрежда на четвърто място по брой непридружени малолетни деца в Европейския съюз. През 2014 година те са 940, а от 2021 година има съществено повишаване на този брой, като в края на 2023 година те са 3 827. 

" Това е стряскащи информация, тъй като непридружените деца са съществени жертви на трафик и употреба “, посочи  Тошева. 

Представителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) в България Седа Кузуджу уточни, че децата и младежите са изключително уязвими към принуждение и трафик на хора, по тази причина приемането на такива указания е доста значимо. 

Рамиз Бехбудов от УНИЦЕФ, изясни, че България е една от дребното страни, която ще стартира мултидисциплинарна оценка и добави, че водещият принцип на всички институции би трябвало да е запазването на здравето и душeвността на детето. 

Председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева разясни, че НБПП работи по даването на правна помощ на малолетни и пълнолетни жители, които са на територията на България. На всяко едно дете се назначава представител, които се грижи за неговите права и ползи, до момента в който обитава на територията на България. Илиева добави, че след приемането на тези указания работата за чиновниците ще бъде доста по-конкретна и точна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР