Обявиха бедствено положение до понеделник в Oбласт Силистра заради африканската

...
Обявиха бедствено положение до понеделник в Oбласт Силистра заради африканската
Коментари Харесай

Обявиха бедствено положение в Oбласт Силистра заради чумата по свинете


Обявиха бедствено състояние до понеделник в Oбласт Силистра поради африканската чума. Решението е взето на съвещание на Областния щаб. Конкретният мотив е казусът в промишлен свинекомплекс в с. Попина, община Ситово, за който са позитивни пробите от Национална референтна лаборатория. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на доказано огнище със болестта в индустриална плантация и първи за региона.

Организиран е 12-часов формален надзор във всички кланици за прасета на територията на страната, както и защита от страна на ОД на Министерство на вътрешните работи в часовете, в които няма нейни представители. В свое писмо министърът на земеделието, храните и горите е уведомил районните институции с взетите от Централен епизоотичен съвет решения.

Сключен е контракт с компания за стерилизация на местата, където ще бъдат умъртвявани и загробвани животните. Хранителните артикули, които са иззети на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Силистра ", в четвъртък ще бъдат депонирани.

Относно идното загробване от общините Ситово (в село Попина Басейнова дирекция е одобрила терена) и Силистра (два разновидността в село Ветрен и един в село Майор Ценович) са избрани общински парцели, които по предварителни сведения покриват всички условия, само че занапред ще бъдат утвърждавани от съответните институции и се чака още на следващия ден да има утвърдени терени за площадки за загробване.

За трите кланици – в Дулово, Тутракан и Ситово, ще бъде обезпечена защита, според заповедта на изпълнителния шеф на БАБХ. На територията на свинекомплекса в с. Попина действат три контролно-пропускателни пункта – на входа и изхода, и в 3-километровата зона – на изходите за с. Гарван и с. Поляна. Охрана ще бъде обезпечена и на входа и изхода на площадките за заличаване и загробване.

На ГКП „ Силистра” се прави стерилизация на всички транспортни средства. Съвместно със чиновниците на ОДБХ се вършат инспекции на багажа на пасажерите и се конфискуват хранителни артикули.

Определена е 20-километрова санитарна зона към всички 62 регистрирани свинекомплекса в страната, в които няма африканска чума по свинете (АЧС). В тези зони не би трябвало да има персонални стопанства и развъждане на домашни прасета без ограничения за биосигурност.

110 регистрирани кланици, от които 67 са за кръвопролитие на прасета, са под непрекъснато наблюдаване от ветеринарен доктор и военна полиция. Целта е да не се позволява кръвопролитие на нерегламентирани домашни прасета, които не са от обекти със съответното равнище на биосигурност.

Според вицепремиера Томислав Дончев, който е ръководител на Централната епизоотична комисия към Министерски съвет, казусът с заболяването не е проблем единствено на Министерство на земеделието, храните и горите и Българската организация по сигурност на храните. „ Нито една мярка, каквато и да е, не е ефикасна без схващане от страната на обществото “, безапелационен бе той.

Стопаните на всички регистрирани евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от страната, според настоящата Наредба. След това страната ни предстои на рефинансиране на този разход от страна на Европейската комисия, който е в размер от 50% до 100%, а за България се чака компенсацията да бъде 75%.

БАБХ предизвестява, че се не разрешава влизането и излизането на хора и коли без позволение от БАБХ, в региона на обектите, по време на осъществяване на ограниченията, разпоредени със заповед (от 9.7.2019г.) на изпълнителния шеф на Агенцията, като се изключи чиновници на Министерство на вътрешните работи, медицински лица, включително и Спешна здравна помощ, представители на централната и локалната власт, и регионалната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното обитаемо място.

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. Отпадъци от свинско месо и артикули, както и опаковки от тях, не би трябвало да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, в това число трупове на отстреляни диви прасета не би трябвало да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда, като фактор за разпространяването му, с изключение на инфектирани прасета, са и нечисти свинско месо и артикули, транспортни средства, съоръжение и др.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР