Обяви за шофьори на мигранти вече има из социалните мрежи

...
Обяви за шофьори на мигранти вече има из социалните мрежи
Коментари Харесай

Схеми за трафик: Увеличава се мигрантският натиск към България

Обяви за водачи на мигранти към този момент има из обществените мрежи и вестниците за работа. Изобретателността на каналджиите в незаконния трафик на бежанци надвишава всевъзможни граници и заобикаляне на законите у нас. Повече по тематиката описват нашите репортери.

Само преди ден поредна гонка на джип препълнен с мигранти подвигна на крайник полицията в Бургас и по-чудо не приключи с тежък случай поради високата скорост. В джипа са осем сирийци, а зад кормилото този път е 26-годишен пакистанец,

който ще бъде съден у нас както стотици други водачи на бежанци хванати през последната година. Над 300 са досъдебните производства в бургаската районна прокуратура, стотици са и неоправдателните присъди най-много приключили със съглашение и условни присъди. В множеството случаи хванатите по тези бързи производства употребяват служебни бранители, които натоварват българския държавния бюджет. А те най-често са млади мъже с чисто правосъдно минало.

 

 
Ползват се неосъдени лица с цел да не влизат в пандиза. Сега в практиката ми имам и наказани лица, които отидоха и търпяха наказване. Такъв случай имах в Царево. Момчето отново беше взето от дискотека, препоръчани са му някакви пари, пращат го в Царево, натоварват трима-четирима мигранти и още на КПП-то наоколо до Царево е арестуван.
Стефан Кенов - правист

Шофьорите на мигранти обаче не знаят съвсем нищо за уредниците и огромната интернационална скица с бежанци. Освен млади българи, някои от тях са тираджии на които са обещани 1000 евро за осъществяване на поръчката, а други от 16 разнообразни непознати националности. Сред водачите обаче няма съветски или беларуски жители. Историята на вербуваните е сходна.

 
Техен прочут в дискотеката им предложил да вземат едни пари. А този бесарабски българин беше дал отговор на публикация в интернет за водачи. Значи тези водачи в това число са набирани и измежду необятната аудитория - високо заплащане за водачи на коли и микробуси.
Стефан Кенов - правист

Сред трафикирането на миранти към този момент има хванати с микробус брандиран като кола за спешна помощ, катафалка, инкасоавтомобил, бус за самун и хлебни произведения, туристически каравани, джипове и леки коли. И най-много с транспортно средство записано не на причинителя, а на компания, което по закон не постанова отнемането на МПС-то.

Според данни, които от Агенцията по вписванията не удостоверяват публично единствено за месец има 64 новорегистрирани компании и такива които са трансферирани на одеве навършили пълноправие лица и пенсионери. На част от тях има регистрирани микробус и по няколко автомобила.

 
Това нещо става през електронния портал на организацията по вписванията в границите на 48 часа се записва нова компания. 
А бежанскияt поток не стихва, въпреки пътят на мигрантите да се ориентира от ден на ден от Странджа към Сакар, поради многото КПП-та в Бургаски и югоизточен район. Влияние оказва и закритото ГПУ в община Болярово, за което жителите на над 20 села недоволстват и на няколко пъти заплашват с митинг.

 
Най-наболелият проблем e бежанският поток, естествено. След закриване на ГПУ Болярово естествено ние кметове и поданици на пограничните села го усетихме най-вече. Ние продължаваме да желаеме да се отстоява позиция до цялостното възобновяване. В момента е възобновено отчасти към 30-40 индивида в ГПУ Болярово, само че не е задоволително.
Стоянка Чакърова - кметски наместник на с. Воден

В село Воден и Малко Шарково да вземем за пример срещата на локалните с групи бежанци е съвсем ежедневна. И всички знаят, че тези които съумяват да бъдат превозени до автомагистрала Тракия поемат към западните граници, а хванатите от граничните служители на реда мигранти са връщани назад в Турция. Незаконно и редовно.

 
Хващат си ги и ги връщат назад и това е.
Ангел Павлов - гражданин на с. Воден

Последният отчет от „ Фронтекс “ е от преди дни и свидетелства за огромен трафик на мигранти у нас. Сигналите на нечовешко държание против мигрантите също е записано измежду редица интернационалните институции и организации. За това, че у нас те са бити, събличани и връщани още веднъж през браздата. А както гората на Странджа, по този начин и Сакар, е осеяна със спални чували и облекла на бежанците.

 
Аз всеки ден се връщам с торби в къщи, найлони и в казана ги мятам. А кой направи боклуците?! Боклуците го вършиха служителите на реда граничните. Защото ги хващат, събличат ги и... Това е.
Ангел Павлов - гражданин на с. Воден

От разпитите на бежанците у нас попаднали в бежански центрове и получили филантропичен статут излиза наяве, че цикълът на навлизането в българска територия, прекачване през ограда назад в Турция е цикъл. Системен и нееднократен. Като казусът с Хамид, който бяга от кюрдско село в Ирак и е залавян у нас четири пъти. Младият кюрд е обичай и връщан в Турция до момента в който след петия си опит не попада в бежански лагер. Хамид обаче към този момент е напуснал и българския бежански лагер и е достигнал крайната си дестинация - Германия.

 
Защо Германия? Защото в случай че стигнем до Германия там те ще се погрижат за мигрантите. Германия постоянно е желана като дом за мигрантите, за хората които мечтаят за по-добър живот, за тези като нас които мечтаят да живеят като естествени хора.
Хамид

Днес бежанският център в Елхово да вземем за пример наподобява по този метод. Празен е, в него няма настанени мигранти от Близкия изток. Заловените у нас нелегално минали обаче дават показания, разпитвани са с преводач. Показанията им са идентични.

 
Основно трима индивида ги карат до оградата, до загражденията на границата, трансферират ги със стълба, двама се връщат със стълбата в Турция, един продължава до някъде с тях от там им дава насочна точка с джиесеми, с ориентиране и по този начин нататък.
Стефан Кенов - правист

Тревогите за нова инвазия от мигранти се ускорява и преди идния балотаж за президентските избори в прилежаща Турция, и желанието на опозицията на досегашния държавен глава Реджеп Ердоган да почисти страната от милиони мигранти. 

 
Установили сме взаимоотношения с държавното управление което сега ръководи Турция, те са на доста високо равнище. За нас е елементарно. Не чакам в случай че има смяна това да се отрази значително по-някакъв метод, нямам доверие Турция да отстъпи от личните си ползи и да промени отношението си към България. Нашите взаимоотношения са учредени на съвместен интерес, не на благосклонности и антипатии някакви.
Иван Демерджиев - министър на вътрешните работи

А другояче у нас е ясно, че в интернационалната скица с мигранти вземат участие и гранични чиновници, поблазнени от бързи пари. Натовареността за отдел „ Вътрешна сигурност ” от този проблем е в пъти повече спрямо предишни години. Ясно е още и че мигрантите от дълго време не носят в себе си пари, а сумите от съвсем осем хиляди евро на глава биват събирани преди влизането им в България. Както и това, че никой от арестуваните водачи на мигранти у нас не е получил нито евро от обещаните им бонуси за транспорта на мигранти.

 
Парите се оставят още преди да се стигне до Европейски Съюз и се заплащат преди крайната дестинация. Чувал съм отговорности че ще платят някакви негови братовчеди чак когато стигне в Англия. Вие представяте ли си от Турция до Англия какъв брой премеждия и тези тука локални 18-20 годишни момченца ще си чакат 1000-та евро които най-вероятно в никакъв случай няма да получат.
Стефан Кенов - правист

За „ Добро утро, Европа “ от Бургас, Елена Танева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР