Обявените протести срещу откриващата се в понеделник във Виена Европейска

...
Обявените протести срещу откриващата се в понеделник във Виена Европейска
Коментари Харесай

Протести във Виена преди откриването на Европейската конференция за газа

Обявените митинги против откриващата се в понеделник във Виена Европейска конференция за газа, която ще се състои от 27 до 29 март и чиято цел е да се проведат диалози сред специалисти, концерни и политици, започнаха през днешния ден.  

По данни на полицията още по обяд група от 30-ина души от организацията " Бунт против заличаването " (Extinction Rebellion) блокираха един от мостовете на Канала на река Дунав - един от уловените в корито ръкави на реката, който минава през центъра на града - и го оцветиха в зелено.  Това съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Взета е проба от водата “, отговори говорителка на полицията на питане на радио Виена дали е бил открит съставът на водата. Според деятелите багрилото е уранин. „ Това е 100 % биологично разградимо и безвредно средство, употребявано за определяне на водни течения, след няколко часа резултатът изчезва “, е гласяло обяснението. Активистите стачкуват с тази акция против „ зеленото изпиране на газовата промишленост “, тъй като производството на зелен газ е „ мръсна неистина “.

По данни на полицията деятелите ще бъдат подведени под отговорност за дейностите си. Както заяви говорителката на полицията, „ законът за водите не разрешава изливането на субстанции във водата “.

„ Тази акция е началото на митингите на интернационалното съдружие „ Блокиране на газа “ (Block Gas), запланувани преди и по време на конференцията “, декларират от „ Бунт против заличаването “. Въпреки че за през днешния ден не бяха оповестени протестни демонстрации, полицията е била в очакване на сходни дейности. Към стачкуващите са се включили и над 150 учени. „ Времето изтича. Само след няколко години ще имаме толкоз метан, въглероден двуокис и парникови газове в атмосферата, че стоплянето ще надвиши 1,5 градуса по Целзий “, е общото мнение. 

Големи митинги се чакат за дните на конференцията, за които, по думите на говорителката на „ Блокиране на газа “, във Виена ще дойдат стотици стачкуващи. Освен това известни персони от организацията „ Петъци за бъдещето “ (Fridays For Future) от цяла Европа са съобщили, че ще стачкуват против „ разрушителната газова промишленост “. Според австрийската информационна организация АПА организацията „ Последно потомство “ (Last Generation) няма да провежда митинги.

Полицията позволява,  че с изключение на декларираните демонстрации може да се стигне до спонтанни митинги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР