Обявени са жълти и оранжеви кодовеЗначителни валежи в цялата страна

...
Обявени са жълти и оранжеви кодовеЗначителни валежи в цялата страна
Коментари Харесай

Опасно време: Предупреждение за порои в почти цяла България

Обявени са жълти и оранжеви кодове

Значителни превалявания в цялата страна през днешния ден и в петък. Ще вали интензивно съвсем в цялата страна без най-източните региони. На северозапад и в региона на София ще вали влажен сняг. Количествата ще са до 15-20 литра на квадратен метър за денонощието, оповестява Нова тв.

``
реклама

На югозапад ще вали най-вече дъжд с количества до 35-40 литра на квадратен метър за денонощието. В областите по поречието на река Дунав – Плевен, Русе и Силистра с рухването на температурите дъждът ще минава в сняг. Там ще има условия за поледици. Предупреждения в жълто и оранжево са в действие за съвсем цялата страна без източните региони.

Пожарната е на крайник. Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” са изпратили подробни инструкции до всички регионални шефове и кметове на общини по отношение на предстоящите интензивни превалявания.

Дневните температури на запад ще са в интервала от 0 до 3 градуса, а в Източна България – до 10-11 градуса. Освен по Черноморието, топло ще е и в Предбалкана и в Югоизточна България.

В планините ще вали изобилен сняг. Вятърът ще е мощен със скорости до 40-50 километра в час. По планинските проходи ще има условия за снегонавявания и затруднения в трафика.

Динамичното време е разследване на средиземноморски циклон, който минава над страната ни. Вечерта ще има малко мъртвило, след което нов циклон ще донесе още превалявания. В петък още веднъж ще има сняг в западните региони на страната и дъжд на изток. В най-южните планински области още веднъж ще има условия за рискови количества до 50 литра на квадратен метър. В петък е в действие оранжев код за рисково време за цяла Западна и Централна България.

Времето ще стартира да се успокоява в събота. В края на уикенда преваляванията ще спрат. Дневните оптимални температури до края на седмицата ще се двоумят сред 4 и 6 градуса.

 Риск от наводнения има във водосборите на реките Марица, Въча, Арда, Струма, Места, Доспат и Пиринска Бистрица.

От пътната организация предизвестяват пътуващите в Южна България да карат деликатно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия

Шофьорите, на които им следва пътешестване в област Смолян, да потеглят на път с коли, готови за зимни условия, да карат деликатно и със съобразена скорост, предизвестяват от Агенция " Пътна инфраструктура ". Падналият сняг от нощта досега тук-там е до 40 см.За повишение сигурността на придвижване всички транспортни средства, пътуващи по пътя Момчиловци - Виево - Лъки - Рожен наложително би трябвало да бъдат с вериги. През прохода " Превала " и пътя Батак-Доспат е лимитирано придвижването за коли над 12 тона и на ремаркета и полуремаркета. За на следващия ден Националният институт по хидрология и метеорология е определил оранжев код за дъжд и снеговалежи в областите - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.Агенция " Пътна инфраструктура " моли водачите на тежкотоварни транспортни средства и на леки коли да потеглят на път единствено с подобаващи гуми, да карат със съобразена скорост и нараснало внимание, спазвайки отдалеченост и напътствията на контролните органи. Блокирането на придвижването от коли, които не са готови за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и попречва пътуването на всички останали водачи. Областните пътни ръководства и снегопочистващите компании работят на 24-часов режим и са в подготвеност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР