Обявената в сряда от Русия частична мобилизация във връзка с

...
Обявената в сряда от Русия частична мобилизация във връзка с
Коментари Харесай

Франс прес: Мобилизацията в Русия ще има бавен и неясен ефект върху войната в Украйна

Обявената в сряда от Русия частична готовност по отношение на войната в Украйна има мощна символика. Ефектът й обаче ще се усети евентуално чак след месеци и ще бъде обезвреден от съществени проблеми с логистиката и образованието.

Обявената от съветския президент Владимир Путин готовност визира първоначално 300 000 резервисти.

Броят на мобилизираните може да наподобява огромен по отношение на близо 220-те хиляди бойци, които са били изпратени на фронта (включително на ротационен принцип) от началото на съветската инвазия на 24 февруари, съгласно калкулации на Джеймс Ранд, анализатор от частната английска организация " Джейнс ", профилирана в областта на военното разузнаване.

Има обаче дълъг път от изказванията на Москва до конкретизирането им на бойното поле, считат западни наблюдаващи. " Не е допустима готовност за една нощ ", твърди Джеймс Ранд пред Агенция Франс Прес и споделя, че ще има неизбежно закъснение от три месеца сред издаването на заповедта за готовност и изпращането на подготвени бойци на фронта.

„ Ще отнеме месеци, с цел да се реализира резултат, в случай че въобще това се случи " разяснява Кристофър Милър, експерт по Русия в Института за проучване на външната политика във Филаделфия.

" Това, което научихме до момента за човешките запаси на Русия, навежда на мисълта, че тя ще има компликации с мобилизацията и образованието, както и с разполагането на фронта на сили с нужната екипировка ", добавя специалистът.

Да обучиш щурмовак

От първите дни на спора някогашната руска войска сподели, че има огромни компликации с координацията на своите подразделения и родове войски (сухопътни, военновъздушни и военноморски) и с разгръщането на жизненоважна за воденето на боевете логистика. Същото важи за предаването на заповедите на генералния щаб на терен или на информация в противоположната посока.

Впрочем мобилизацията на 300 000 души ще наложи съветските въоръжени сили да положат големи старания в тази тенденция.

Някои наблюдаващи означават, че резервистите може да бъдат изпратени бързо за попълване на отчасти унищожени подразделения и извършване на елементарни задания като шофиране на камиони или патрулно наблюдаване.

Да бъде подготвен един боец и да бъде стимулиран да тръгне на взлом обаче е много по-сложна задача. Още повече, в случай че има единствено базово снаряжение.

" Няма задоволително зимни униформи, здравно съоръжение и дневни дажби храна ", дава образци Джеймс Ранд. И въпросът с командния състав наподобява проблематичен: " по какъв начин да бъдат мобилизирани офицери и подофицери за тези сили? ", пита специалистът и изброява още няколко значими и нужни длъжности в армията като разузнавачи или артилеристи.

Всъщност оповестената в сряда готовност акцентира предпочитание както за повишение на мощта, по този начин и за запълване на слабостите.

" Руската войска е победена във боен проект ", отсича френският боен историк Седрик Мас в " Туитър ", само че прибавя: " Русия обаче разполага с повече стратегически и демографски запаси от Украйна. И Москва разчита да завоюва " със силово превъзходство ".

Убити, ранени, дезертьори

От близо 15 години Русия понижи времето на срочната военна работа на 1 година и се пробва да насърчи основаването на войска, формирана на 80 % от професионални военни. Реалността обаче е доста друга.

Според съветското законодателство наборниците не са длъжни да отиват на фронта. Генералният щаб обаче подценява тази наредба, до степен да подписва контракти за присъединяване в спора в Украйна - повече или по-малко под напън - с наборници, които за една нощ, най-малко на административно равнище, са станали професионални бойци.

Днес те се оказват притиснати от заповедта на Кремъл. " Указът на Путин на процедура не разрешава да всички мъже в наборна възраст да отпътуват от страната ", твърди самостоятелният историк Крис Оуен, който счита, че мобилизацията цели също да " постави завършек на ерозията на съветската войска ", що се отнася до убитите, ранените, получилите контузии и дезертьорите.

" Има солидни доказателства, които сочат, че бойната успеваемост понижава много бързо - сред 140 и 180 дни. Много съветски бойци през днешния ден се бият от повече от 200 дни ", добавя Оуен.

В чисто боен аспект оповестената от Владимир Путин готовност носи по-малко убеденост, в сравнение с въпроси. С един фактор, който ще натежи: всеки минал ден доближава бойците към ужасните условия на зимата.

" Настъпателните интервенции ще бъдат забавени. Двата лагера ще се окопаят в продължение на седмици, което ще продължи до размразяването през февруари-март ", счита Крис Оуен. " Това не е неприятен миг за ротация ", твърди историкът, съгласно който Путин може да " даде отмора и да реорганизира своята войска, която в този момент е изтощена ", по време на огромните студове.

Дотогава украинската войска, която през последните дни продължава своята контраатака в североизточната и южната част на страната, се чака да не се откаже от своите опити.

" Украинците имат действителен късмет да си върнат още територии пред идните седмици в Донбас и в Южна Украйна ", счита Крис Милър.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР