Обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация в страната

...
Обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация в страната
Коментари Харесай

Какво ще спечели и какво ще загуби Русия от мобилизацията на Путин - Свят

Обявената от съветския президент Владимир Путин частична готовност в страната поради " специфичната интервенция " в Украйна провокира незабавно разнопосочни мнения. Какво печели и какво губи от това Путин - върху това се концентрира анализът на Би Би Си, който ви предлагаме. 

Частичната готовност, оповестена от Владимир Путин, не беше огромна изненада. Политическите събития от последните дни - поредност от ремонти в законите, свързани с войната, подготовката на " референдуми " в окупираните украински територии - незабавно бяха възприети от мнозина като подготовка за този ход.

В указа на Путин се показва, че мобилизацията ще бъде частична. По думите на съветския президент, последван от министъра на защитата Сергей Шойгу, ще бъдат мобилизирани тези, които са служили в армията и имат военна подготовка. Освен това ще бъдат мобилизирани и хора с военен опит.

Шойгу съобщи, че това ще засегне един % от общия мобилизационен запас. Според министъра общо 300 000 души ще бъдат призовани в армията.

В същото време текстът на указа не прецизира по никакъв метод всички ограничавания, за които приказват Путин и Шойгу . В него се споделя единствено, че мобилизацията ще бъде частична.

Още при започване на май се заприказва за опцията за цялостна или частична готовност в Русия. Тогава се смяташе, че Владимир Путин би могъл да разгласи война на Украйна в Деня на успеха на 9 май и това да бъде директно последвано от оповестяване на готовност. Но това не се случи.

Мнозина считат, че това е резултат от опасенията на управляващите, че сходна стъпка може да провокира неодобрение в съветското общество.

Въпреки това доста " патриотично настроени " политици, публицисти, блогъри и специалисти приканиха Путин за обща или най-малко частична готовност. Понякога тези претенции бяха оповестени в много сурова и даже обидна за Кремъл форма.

Аргументът на последователите за оповестяването на " пълноценна война " е следният: без готовност Русия е застрашена от проваляне на фронта. Отчасти прогнозите им се сбъдват - макар че съветската войска не е разгромена, Украйна съумява да се възползва от неналичието на жива мощ на фронта, да събере и приготви задоволително войски за сполучлива контраатака при Харков.

Макар че доста проправителствени съветски коментатори приветстваха новината за оповестяването на готовност, даже измежду тях има такива, които считат, че тази мярка най-малкото не е толкоз нужна и даже е нездравословна.

Плюс: числеността на армията

Най-големият проблем за съветската войска във войната с Украйна е дефицитът на персонален състав. Експертите считат, че руснаците имат количествено предимство във военната техника, фронтовата и стратегическата авиация и военноморските сили, само че й липсват бойци.

Като цяло се счита, че ВСУ превъзхожда съветските сили във връзка с връзките, високоточните тактически оръжия, разузнаването и общата организация, само че най-важното е, че Украйна има числено преимущество във връзка с човешкия запас.

И го употребява пълноценно по време на неотдавнашната атака край Харков. На сектора от фронта, който е определен за украинския удар, гъстотата на съветските войски е извънредно ниска и украинските въоръжени сили съумяват да реализират преимущество, пробивайки съветската защита.

Липсата на жива мощ на фронта не може да се компенсира с нищо - танкове, артилерия, ракети, а военновъздушни сили и флот не могат да завладеят и задържат територия . Само пехотата може да направи това. Човешкият запас е нужен освен за водене на борби, само че и за задържане на територията.

Русия се пробва да се оправи с дефицита на бойци посредством набиране на доброволци в районите и даже посредством агитиране на пандизчиите в колониите на ФСИН да се причислят към частната военна компания " Вагнер ", само че до момента тези ограничения явно не са помогнали за трагичното решение на казуса.

Както изяснява израелският боен специалист Давид Генделман в изявление за Би Би Си, оповестената готовност е освен решение на непосредствения проблем с дефицита на бойци на фронтовата линия, само че и в по-дългосрочна вероятност.

" Основната изгода от мобилизацията във военно отношение, поради която тя въобще си коства, е, несъмнено, увеличението на броя на персоналния състав. Както неотложно, по този начин и предвид на по-нататъшно подсилване съгласно открития проект, т.е. може да промени салдото на силите в кратковременен и дълготраен проект и по този метод да повлияе върху хода на войната ", счита той.

Плюс: сливане към разбираема концепция

Мобилизацията може да промени възприемането на войната в Украйна у съветското общество. След оповестяването на мобилизацията съветската агитация евентуално ще разпространява лозунги за общонационалния темперамент на войната, като евентуално ще употребява облици от Великата отечествена война, както и концепцията за борба с НАТО.

В обръщението си Путин към този момент упрекна Запада, че възнамерява да стартира война на съветска територия: " Вашингтон, Лондон и Брюксел непосредствено подтикват Киев да трансферира военните дейности на наша територия. Те към този момент намерено декларират, че Русия би трябвало да бъде победена по всевъзможен начин на бойното поле, последвано от лишаване на политическия, икономическия, културния и всевъзможен различен суверенитет, както и от цялостното плячкосване на страната ни. "

Руските управляващи не съумяха да слагат ясна и точна политическа цел при започване на нашествието. Сега Путин го формулира със задна дата: " Решението за започване на изпреварваща военна интервенция беше безусловно належащо и само допустимо. Нейната съществена цел - освобождението на цялата територия на Донбас - беше и остава непроменена. "

Простите лозунги теоретично биха могли да консолидират най-малко онази част от популацията, която към този момент поддържа войната. Както съветските пропагандисти нееднократно са заявявали при разискването на " специфичната интервенция ", " Русия към този момент се е заела с тази задача и е невероятно да се откаже от нея ".

Плюс: по-строг режим в страната

Мобилизацията не е обвързвана с въвеждането на военно състояние - това са две изцяло разнообразни понятия. Възможна е готовност без военно състояние, само че даже елементарното оповестяване на готовност включва освен това от наборна военна работа. Тя се отнася до промени в работата на управляващите, индустрията и цялата стопанска система като цяло.

Новата редакция на Наказателния кодекс да вземем за пример криминализира нарушаването на заповедите за отбрана. Сега при положение на наново нарушаване на изискванията на контракт за защита или за отвод да се подпише подобен глобата ще варира от санкция от 1 млн. до 3 млн. рубли до отнемане от независимост от четири до осем години.

Ако вредите надвишават 5 млн. рубли или в случай че не е изпълнена заповедта за отбрана на страната, причинителят може да бъде наказан на затвор от 5 до 10 г. 

Освен това законът криминализира отхвърли от военна работа на военнослужещите, които са наети по контракт. Това е значителен проблем за съветската войска: доста договорно наети военнослужещи отхвърлят да вземат участие в бойни дейности, нарушавайки договорите си, като имат законното право да го създадат в сегашната обстановка, когато съгласно формалната версия Русия не води война, а лимитирана военна интервенция.

След като бъдат мобилизирани по силата на новия закон, те са изправени пред наказателна отговорност.

Ако в Русия бъде въведено военно състояние, могат да бъдат подхванати и други ограничения, които ще дадат на президента и изпълнителната власт изключителни пълномощия.

Например, активността на политическите партии може да бъде спряна; митингите и събранията - забранени; може да бъде въведена цензура; придвижването на хората може да бъде лимитирано, в това число възбрана за овакантяване на страната или смяна на местоживеенето; може да бъде разгласен комендантски час; имуществото на хората може да бъде отнето когато и да е за задачите на отбраната; продажбата на оръжие може да бъде неразрешена и други Списъкът на ограниченията е посочен в член 7 от Закона за военното състояние.

Минус: неопитност на системата за готовност

Съветският съюз разполагаше с мобилизационна система при Третата международна война. В Съветската войска има така наречен кадрови елементи, окомплектовани съгласно мирновременните правила - тези елементи се комплектуват главно от офицери, а при положение на готовност се попълнят с наборници от запаса.

Сега, съгласно специалисти, в Русия има дефицит на офицери, доста от които са изпратени на фронта.

Както показва Дейвид Генделман, казусът с обезпечаването на мобилизираните е доста изострен: " Всички те би трябвало да бъдат оборудвани, въоръжени, подготвени и т. н. А материалните запаси, оборудването, образователните центрове, командният и инструкторският състав и така нататък надали са задоволителни за сегашната войска, тъй като руската система от запаси, кадрови дивизии, бази за предпазване на военна техника, мобилизационни запаси и друга предварителна подготовка за разрастване на голяма войска при положение на война е разрушена и разрушена, сегашните съветски въоръжени сили не са готови за такива неща ".

Тоест, в случай че е допустимо да се активизират 300 000 души, както даде обещание Шойгу, Министерството на защитата ще се сблъска с казуса да откри оръжия, униформи и съоръжение за тях. Съветските доставки няма да са от особена изгода тук; да се биеш с ботуши, стоманени каски и гимнастьорки през 21 век против войска, въоръжена по западни стандарти, не е най-хубавият излаз.

Минус: образованието на войската

След като стартира мобилизацията, може да възникне проблем с образованието на войската.

Според Путин и Шойгу мобилизацията ще се организира на няколко талази, а първите, които ще се причислят към армията, ще бъдат хора с военен опит или наборници, както и такива с боен опит.

Но при всички случаи ще би трябвало да се извърши военно привеждане в сходство на частите и формированията, както и образование на мобилизираните, множеството от които може би към този момент са изгубили професионалните си военни умения.

Руски боен специалист, поискал да не бъде назоваван, споделя, че образованието на мобилизираните може да отнеме няколко месеца.

" Тези, които нямат допир с военната специалност в цивилния живот, ще бъдат затруднени. Не е вярно да се споделя, че е подписан декрет и на следващия ден армията ще бъде друга. Ще ни трябват няколко месеца, с цел да превърнем тези хора в елементи, подразделения, формирования. Поне шест месеца ", е безапелационен той.

Според специалиста мобилизираните бойци най-вероятно ще вземат участие не в бойни интервенции, а ще работят на домашния фронт, като да вземем за пример защита и друга сходна работа.

Въпреки това тези съветски " патриотични " специалисти и блогъри, които от доста седмици и даже месеци приканват за готовност, споделят, че армията се нуждае от тези сили на фронта, а не в страната, и не след шест месеца, а в този момент.

И тази концепция се пробутваше даже когато един или различен специалист беше срещу мобилизацията. През май в изявление за Life News военният специалист Константин Сивков, обяснявайки за какво в Русия няма да има готовност, сподели, че тя е нужна за дейни бойни дейности, а не за тилова работа.

" Мобилизацията е нужна, когато се чакат огромни загуби на хора. Когато някои цели ще бъдат щурмувани с жива мощ и ще има огромни загуби. Имаме изцяло друга тактика за деяние. Нашата тактика е да решаваме проблеми със пукотевица. Така че обективно няма потребност от готовност. Договорно наетите военнослужещи са главната мощ, не вземат участие наборни бойци ", разгласи Сивков.

Минус: мотивацията в армията

Мобилизацията е наложителна мярка. Мобилизираните се разграничават от военнослужещите на контракт по това, че последните служат непринудено.

С други думи, разликата е в мотивацията. Военнослужещ по време на война се намира в обстановка, в която му е подредено да отиде и да рискува живота си. Простото осъществяване на заповеди не е задоволително.

Ярък образец за това са мобилизираните поданици на Донецка и Луганска област, които са се озовали на територии под контрола на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

Съдейки по мненията, в това число на проруски наблюдаващи, моралният дух на въоръжените формирования в тези райони е бил много висок през първата част на спора, когато те са били окомплектовани от доброволци.

Когато обаче тези елементи са окомплектовани от едва подготвени цивилни, които са били мобилизирани със мощ, бойният потенциал на частите понижава. Трудно е да се допусна, че хората, които са принудително призовани и изпратени на война, ще бъдат толкоз стимулирани, колкото постоянните военнослужещи или доброволците.

В случай на всеобща готовност, както написа руският боен теоретик Александър Свечин, висок морал може да се чака единствено в случай че задачите и дилемите на войната са ясни за цялото население.

" Една модерна война, изискваща милиони мъже за готовност и попълване на армията, не може да разчита единствено на съзнанието, изкуствено основано в казармата; единствено в случай че задачите на войната са разбрани и близки до популацията, можем да чакаме въоръжените сили да се борят със мощ и непримиримост в дълготраен проект ", споделя той в книгата си " Стратегия ".

За да бъдат задачите на войната разбираеми за масите, те би трябвало най-малкото да бъдат ясно и просто дефинирани и да засягат всички.

Целта на Путин, за която мобилизираните руснаци би трябвало да са подготвени да дадат живота си, е да управлява Донецката и Луганската област в Украйна и да се отбрани от някакъв (недоказан) проект на Запада за заличаване на Русия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР