Обвиняван е в посрамване на Москва и шамаросване на руския

...
Обвиняван е в посрамване на Москва и шамаросване на руския
Коментари Харесай

Филмът, който Путин не иска светът да види

Обвиняван е в " посрамване на Москва " и " шамаросване на съветския боец в лицето ". Но основателите Firebird ( " Огнена птица " ) - драма за тайната обич сред двама съветски водачи, отхвърлят да бъдат смълчани.

Олег Загородни седи в кафенето, което има в Киев, под блестящо оцветена картина на Аладин, който се усмихва от стената откъм гърба.

" Сега съм единствено аз, без баристи ", споделя украинският артист посредством видеовръзка пред журналиста на " Гардиън " Раян Гилби. " Хората идват. Правя им кафе, давам им десерт. Те са щастливи да усетят някакъв естествен живот. Седят в кафенето, пускаме музика, приказваме. Разбира се, всичко, за което приказваме, е война. "

Загородни на два пъти се пробва да се запише в армията, само че го стопират, като му изясняват, че сега има повече доброволци, в сравнение с военно съоръжение. Най-доброто, което може да направи, е да пропагандира в обществените мрежи за повече бронежилетки и да употребява кафенето като място за предаване на храна, консумативи и военни униформи.

" Опитвам се да направя каквото мога в това извънредно време ", акцентира той.

Само преди година 34-годишният мъж наел малко кино в града, с цел да прожектира Firebird пред семейство и приятелите.

В тази вълнуваща британско-естонска продукция Загородни, който наподобява като звезда от 1940-те, играе ролята на Роман - военен водач, който скоро следва да се ожени. Но се влюбва в младия наборник Сергей, изигран от британеца Том Прайър, откакто те се срещат във военна база в окупираната от Съюз на съветските социалистически републики Естония през 70-те години на предишния век.

Вдъхновен от автобиографията на починалия Сергей Фетисов, Firebird припомня на всяка приказка за неразрешено прелъщение – като се изключи това, че Сергей и Роман са изправени пред повече от елементарен скандал, в случай че връзката им бъде разкрита. Обстановката от руската ера придава на кино лентата детайли на трилър.

Когато Загородни получил ролята, това се случило при изискване, че може да овладее британски през трите месеца преди началото на фотосите.

" Знаех единствено: " Здравейте, аз съм Олег от Украйна, британският ми е доста неприятен ", спомня си артистът.

Трябвало да премине и през петдневна подготовка по пукотевица.

" Така че в този момент, в случай че някой ми даде револвер, знам какво да върша с него. "

Войната е неразривно обвързвана с кино лентата.

" Агентът ми обезпечи работата в " Firebird ", продължава той. " Но в този момент желая да го засрамя, тъй като той поддържа тази съветска експанзия. Написа ми: " Олег, успокой се, ще те освободим от Зеленски и тогава ще живеем в естествена другарска страна. " Той мисли, че Америка прави всичко това! Така спряхме да си приказваме. "

Въпреки първичната езикова преграда сред мъжете в двете основни функции, естонският режисьор Петер Ребане знаел, че Загородни е съвършен за Роман.

" Не беше единствено външният тип на Олег, а методът, по който се държеше ", споделя той. " Том е сензитивен, артистичен. Като поглеждам обратно - доста оказа помощ, че първоначално бяха принудени да поддържат връзка посредством погледи и жестове, тъй като по този начин щеше да бъде и сред Сергей и Роман ".

Ребане за първи път се сблъсква с книгата на Фетисов преди десетилетие.

" Бях учуден ", споделя 48-годишният режисьор. " Да си гей е било закононарушение. След като било декриминализирано с рухването на Съветския съюз, то към момента се е считало за нещо ненормално ".

Ребане знаел, че е гей на деветгодишна възраст.

" Но даже когато се разкрих пред майка ми при започване на 20-те ми години, първата ѝ реакция беше: " Всичко е наред, можем да потърсим помощ. "

Знанието, че Сергей и Роман се влюбват навръх мястото, където е израснал, му е дало нова позиция към хората, които са част от ЛГБТ общността в родната му страна.

" Никога не съм и можел да си показва, че такава любовна история се е случвала там по това време. Като дребни деца в окупирана Естония аз и най-хубавият ми другар карахме колела покрай същата база. " МиГ " -овете летяха над главите ни и ние безусловно падахме от велосипедите си ".

Когато избрал Прайър, който играе младежа Стивън Хокинг в " Теорията на всичко ", той не знаел, че получава освен това от артист. Британецът обаче интензивно се присъединил в правенето на сюжета, оказал помощ за събирането на средства за кино лентата и взел участие в последващия монтаж. По-късно двамата основали дистрибуторска компания, с цел да пуснат Firebird в Обединеното кралство.

Въпреки доста задания, с които се е бил натоварил, Прайър акцентира, че най-голямо наслаждение изпитва, като си спомня за ролята му като Сергей.

" Това резонира неотложно в мен ", споделя 31-годишният мъж. " Той има това коренно качество да следва сърцето си непременно. Избрахме доста умишлено да не го демонстрираме изпълнен с нерешителност и позор - качества, които постоянно се свързват с този тип истории. Това е нещо, което и аз одобрявам. Не съм доста добър в това да се самозалъгвам. "

Двамата с Ребане пътуват до Москва през 2016 година, с цел да се срещнат с Фетисов.

" Някои от хората, които бяха най-близо до него, не знаеха историята му ", споделя Прайор. " Той сигурно не се срамуваше от това какъв е. Открито флиртуваше със сервитьор, когато бяхме в ресторант в Москва. Всяко страдалчество, което е претърпял, не е обвързвано с неговата еднаквост. "

Смъртта на Фетисов през 2017 година, на 64-годишна възраст, единствено втвърдила решимостта им да опишат неговата история.

" Бяхме му дали заричане ", твърди Ребане.

Единственото изискване на Фетисов - " филмът би трябвало да е за обич, а не за политика ".

" Разбира се, в този момент ще бъде признато по по-политически метод. Но ние искахме да създадем универсална история за това какво значи да преследваш любовта непременно ".

Забележително за филм с толкоз намерено гей наличие - няколко подиуми били снимани в Москва.

" Невероятна локална продуцентска компания заплати на точните хора и по някакъв метод направи по този начин, че това да се случи ", споделя Прайър. " Все още не разбираме изцяло по какъв начин ".

Още по-изненадващо било положителното приемане на продукцията предходната година на градския кино фестивал, макар че се състояла единствено първата от плануваните прожекции.

" След това имаше недоволство, че това е " хомосексуална агитация ". Имахме 93 изявления в пресата, написани по адрес на кино лентата, всички като се изключи една бяха негативни. Едно заглавие гласеше: " Естонец, британец и украинец посрамват Москва ". Друго назова кино лентата " пестник в лицето на съветския боец ". Не беше механически неразрешен, само че всички билети бяха анулирани. Филмът беше излъчен пред празна зала ", изяснява Прайър.

Неочаквана последица от нашествието в Украйна е, че някои страни изразили отвращение да пуснат Firebird в този момент, когато апетитът за съветски истории е нищожен. Прайър е отчаян от това.

" Русия заглуши този филм. Те не желаят да се демонстрира. Така че, да не се екранизира е като да се прави това, което Путин желае ".

Загородни изпитва горчиво възприятие, когато приказва за Firebird. Заради нашествието.

" Сякаш е от различен свят, разбирате ли? Сергей и Роман са подготвени да умрат за любовта си. А в Украйна сме подготвени да умрем за свободата си, земята, народа си. Преди войната градих проекти за бъдещето си. Сега разбирам, че фантазиите ми са мъртви, тъй като би трябвало да остана тук за моя народ. Сега не знам нищо за бъдещето. Разбирам единствено, че всеки ден носи повече гибел, повече опустошения. Преди това бяхме самостоятелни. Нямахме потребност от помощ. Имахме потребност единствено от едно: да ни оставят на мира. Не мога да схвана за какво Русия направи това. "

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР