Обвиняем съм по три дела – за изнудване, за лихварство

...
Обвиняем съм по три дела – за изнудване, за лихварство
Коментари Харесай

Веселин Денков в комисията за Нотариуса: Бях изнудван да платя, за да не ми повдигат обвинение

„ Обвиняем съм по три каузи – за изнудване, за лихварство и за подбуждане за ликвидиране. Поискаха ми 100 хиляди лева, с цел да не стана от очевидец обвинен. Директното подканяне през хора да платя е било от прокурора Димитър Франтишек Петров, с цел да не ме създадат от очевидец обвинен по делото за пране на пари на Станка Марангозова. “
Прочетете още
Това съобщи предприемачът Веселин Денков, който е на чуване във краткотрайната парламентарна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов. В комисията беше изслушана също и Ивайла Бакалова, която живее дружно с предприемача и чийто роман беше в основата на следствието на Антикорупционния фонд от 2021 година, хвърлящо светлина върху незаконна мрежа за въздействие в правосъдната система. В следствието изплува и името на към този момент починалия Мартин Божанов – Нотариуса, който по думите на Бакалова, е изискал 100 000 лева, с цел да освободят брачна половинка ѝ от ареста.
Кои висши магистрати са били част от незаконната мрежа, обвързвана с Нотариуса?
Веселин Денков непосредствено загатна имената на бившия началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров, някогашния административен началник на двете профилирани съдилища – Георги Ушев, някогашния основен прокурор Иван Гешев, на юрист Атанас Черногорски, и на спецсъдията Андон Миталов, който беше разгласен от Съединени американски щати за подкупен, и глобен по „ Магнитски “. Емил Писков също бе упоменат като обвързван с Нотариуса – бил брачен партньор на арбитър Маргарита Немска, и кум на Мартин Божанов. Адвокат Велимир Атанасов е ходил до офиса ми до момента в който бях в ареста, добави Денков.

„ Лятото на 2016 година моите другари ми се обадиха и ми споделиха, че имат проблем със профилираната прокуратура. Те ми споделиха, че от профилираната прокуратура са им споделили, че би трябвало да платя 100 хиляди лева, с цел да не стана от очевидец – обвинен “, описа Денков и добави, че отхвърля да заплати и няколко месеца по-късно към този момент е обвинен.

Той изясни, че в годините между 2016 и 2020 година са идвали пратеници на прокуратурата, с цел да си заплати, с цел да няма други основани проблеми – да му спрат паспорта, с цел да не може да пътува и прочие

„ По време на пандемията към края на лятото се видях с моя близка, която ме посъветва да си направя среща с Цацаров като ръководител на КПКОНПИ. Изложих му всичко, което ми се е случило, и го помолих да прекратят делото. Каза ми да пусна формален сигнал. Официален сигнал входирах на 25 август, на 28 август ми се обадиха няколко мои другари и ми споделиха че съм разгласен за общодържавно търсене “, сподели още Денков и посочи, че се обажда на арбитър Ина Лулчева, която му дава съвет да се прибере от почивката.

След това предприемачът описа по какъв начин е бил задържан при секване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “.

„ Хората, които идваха при мен, желаеха едно и също – да платя “, сподели предприемачът Веселин Денков.

Бакалова и Денков упрекнаха редица уеб сайтове, че доста преди повдигането на обещано обвиняване, са излизали към този момент с подготвени публикации. „ Не може прокуратурата да се изявява като последна инстанция и да се препечатват в медии, близки до прокуратурата, обвинителни актове. Човек е почтен до доказване на противното “, съобщи Бакалова и добави, че доста от медиите не могат да се осъдят, тъй като някои от тях са призрак.

Според Денков всичко случило се с него е главно поради митингите, на които е ходил през 2020 година „ Всички, които идваха, ми споделяха, че идват по предписание на профилираната прокуратура. Никой не ми е казвал, че идва категорично по предписание на някого, само че се цитираше единствено профилираната прокуратура “, сподели още той.

„ Мартин Божанов-Нотариуса си позволяваше да търгува с въздействие. Ако не положите старания, ще има още Мартинбожановци в тази система “, сподели Ивайла Бакалова.

Тя акцентира, че когато страната е в ръцете на корумпирани хора, няма по какъв начин да има правосъдна система. „ Бях очевидец на доста ограничения за неотклонение, в които не видях нищо законно. Съдът не четеше въобще материалите по делото. Бях очевидец на прокурори, които си играеха „ Тетрис “, до момента в който се решаваше човешка орис. Виждат, че някои от вас ме гледат с доста огромно съмнение, само че им поисквам в никакъв случай да не им се случи. Сега са от тази страна, само че могат да са и от нашата “, сподели Бакалова.

„ Хора като Мартин Нотариуса виреят с помощта на болната ни правосъдна система “, добави някогашният модел.

Бакалова означи, че е очевидец на „ всички пратеници на прокуратурата “ и по какъв начин при Веселин Денков са идвали хора да го подканят да си заплати. „ Казваха му: започваш доста да ядосваш прокуратурата “, посочи тя.

По думите ѝ прокурорите работят по поръчка и по едни каузи си затварят очите и ги поставят на трупчета.

„ По първото дело, за което е арестуван Веселин Денков, за два дни са разпитани 7 – 8 очевидци. След като беше арестуван, се стартира един институционален напън и принуда. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 проверки, доста от тях на неработещи компании. Кой заплаща за цялата тази принуда? На вас най-вероятно не ви е толкоз значимо, само че на елементарните жители им е “, сподели още тя.

Бакалова попита още дали Национална агенция за приходите е ли самостоятелен орган и за какво би трябвало да се регистрира на профилираната прокуратура какви проверки води ".

„ Един от въпросните съдии в профилираната прокуратура ни беше споделил доста доброжелателно през негов родственик, че каквото и да създадем, Веселин Денков няма да излезе преди изборите. Мартин Нотариуса се появи март месец. Седмица или две се опитваше да си провежда среща с мен. Каза ми ужасяващи неща, някои от които са записани и излъчени във кино лентата на Антикорупционния фонд. Институциите тогава бяха завладяни. Сега не знам – несъмнено са най-малко една четвърт свободни. Той ми сподели, че този съд може да гледа ограничения на посланици, че този съд е страната, да не гледаме индивида дали е почтен, или отговорен, а просто да си платим. И той ми сподели, че би трябвало да минат изборите, да се „ поотхлаби хватката “, описа още тя.

Бакалова цитира и думи на Мартин Божанов-Нотариуса по адрес на спецсъда: „ Хубаво е да си промените юриста, тъй като с него няма по какъв начин да се получат нещата. “

Тя разяснява, че юрист Ина Лулчева е известна, че взема решение делата си по правния път, а не през задната врата.

„ Не мисля, че Мартин Нотариуса е единственият проблем на правосъдната система. Ваша е задачата да потърсите кои са тези хора, които са му дали тези права “, прикани Бакалова депутатите в комисията.

Тя упрекна и парламентарната група на ГЕРБ, че е бранила профилирания съд.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР