Обвинителен акт за присвояване в особено големи размери от банкова

...
Обвинителен акт за присвояване в особено големи размери от банкова
Коментари Харесай

Обвинение за банкова служителка, присвоила суми в особено големи размери


Обвинителен акт за заграбване в изключително огромни размери от банкова служителка внесоха в съда Районна прокуратура-Варна.

Служителката в банков клон е предадена на съд от Районна прокуратура - Варна за заграбване на суми в изключително огромни размери, дружно със собствен сътрудник изготвяли и употребявали неистинен документи 37-годишната М.В. и 65-годишният П.Т., някогашни банкови чиновници, ще бъдат съдени по обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна, импортиран в съда. Двамата са привлечени в качеството им на обвинени за това, че в изискванията на продължавано закононарушение, в качеството им на длъжностни лица в банков клон, в кръга на службата си, съставили неистинен частни документи и ги използвали – закононарушение по чл.310, ал.1 по отношение на чл.309, ал.1 по отношение на чл.26, ал.1 по отношение на чл.20, ал.2 от Наказателен кодекс.

Жената е упрекната и в това, че в изискванията на продължавано закононарушение, присвоила непознати пари, връчени в качеството ѝ на длъжностно лице и поверени ѝ да ги пази и ръководи, като длъжностното заграбване е в огромни размери - закононарушение по чл.202, ал.2, т.1 по отношение на чл.201 по отношение на чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс. М.В. и П.Т. работели в банков клон, намиращ се в търговски център на бул. „ Република “ в град Варна.

Обвиняемата жена била назначена на служба „ експерт обслужване на клиенти “ през 2008 година По силата на заеманата служба тя правила банкови интервенции, като работела с парични наличия. Работела на касово гише, зад което се намирало трезорно помещение. При обслужване на клиенти обвинената боравела с парични суми в лв. и валута, които вземала, държала и носела от, в и към поверените ѝ каси. Жената приготвяла и изпращала по този начин наречените „ скъпи колета ”, съдържащи парични разнообразни суми до Централното ръководство на банката в София. Тези скъпи колета се запечатвали в специфични пликове, ведно със съответните документи.

Мъжът работел в банката от 1996 година, като считано от 27.12.2011 година заемал длъжността „ управител оперативна активност “ и отговарял за цялостната оперативната активност във филиала. През 2015 година М.В., познавайки разпоредбите на работа в банковия клон и отчитайки някои недостатъци на системата, решила да се възползва от своето служебно състояние и да присвои парични суми от поверените й касови наличия. Тя разчитала на това, че изчезналите суми, нямало да бъдат открити от ревизиращите я лица или други нейни сътрудници, защото нормално проверките не се направили съответно, а процедурите се следвали официално и в реалност не се установявали точните суми в лв. и валута в касите.

В интервала март - юни 2015 година тя присвоила непознати пари на обща стойност 440 000 лв., от които сумата от 180 000 евро с равноценност 352 620 лв. и сумата от 87 380 лв., благосъстоятелност на банката, за която работела. За да успее да оправдае неналичията в касите, дамата решила да прави фиктивни покупко-продажби с несъществуващи клиенти. Тя съставяла неистинен документ за продажба на валута на лица с случайно измислени имена и данни. В някои от случаите П.Т. правил същото вместо своята колежка.

Предстои делото против обвинените да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъдат приети за отговорни, те могат да получат наказване „ отнемане от независимост “ за период до дванадесет години, като съдът може да постанови и отнемане от право да заемат избрана държавна или социална служба. За присвояването на крупната сума дамата може да получи наказване „ отнемане от независимост “ от три до петнадесет години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР