Обвинител номер едно запазва поста си.След повече от 13 часа

...
Обвинител номер едно запазва поста си.След повече от 13 часа
Коментари Харесай

След повече от 13 часа дебати: Иван Гешев остава главен прокурор

Обвинител номер едно резервира поста си.

След повече от 13 часа дебати магистратите от Висшия правосъден съвет не съумяха да прекратят предварително мандата на основния прокурор Иван Гешев. Кадровиците разгледаха две оферти обединени в едно - на Янаки Стоилов и на Надежда Йорданова, като бяха отхвърлени с 16 гласа " срещу " и два гласа " за ". Главният прокурор Иван Гешев не взе участие в гласуването, предава news.bg.

В подтекста на дебатите всъщност, членът на Висш съдебен съвет Георги Кузманов отбрани основния прокурор Иван Гешев и съобщи, че не вижда нито едно основание да се одобри, че по този начин направеното предложение има някакви законови учредения да бъде отхвърлен основният прокурор. Той не знае за какво е била толкоз дълга процедурата, основана от двама министри, без да има правно предложение по тази причина.

Боян Новански съобщи, че се наслушал през днешния ден на догадки, догатки и подозрения, но нито едно доказателство и нищо значително в процедурата по предварително освобождение на основния прокурор Човешко е да се бърка, само че да повтаря грешката си е особено единствено за простака, сподели още Новански.

Стефан Петров добави, че направеното предложение е на първо място несистематизирано и неподредено. От ревюто в двете оферти (на Янаки Стоилов и на Надежда Йорданова) не ставало ясно кое е тежко нарушаване или несистемно осъществяване на задълженията или уронване на престижа на правосъдната власт, уточни Петров.

Според него предлагането съставлява общ брой от клюки, сигнали, известия от уеб сайтове. Това обаче не били юридически обстоятелства по закон и правната теория. Висш съдебен съвет е юридически орган, който борави с правно-значими обстоятелства, а не със клюки, известия по медиите или други сходни неидентифицирани или неопределени материали, посочи кадровикът. ВСС не е партийно бюро или приятелски съд. Главният прокурор може да бъде освободен, в случай че е нарушил правните и моралните правила, уточни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР