Обвиненият в подготовка на терористичен акт 16-годишен от Пловдив не

...
Обвиненият в подготовка на терористичен акт 16-годишен от Пловдив не
Коментари Харесай

Интелигентните млади хора са най-уязвими, ИД лесно ги вербува

Обвиненият в подготовка на терористичен акт 16-годишен от Пловдив не е бил в положение да го извърши сега, в който майка му схваща за връзката с човек, показал се за член на ИДИЛ. Това сподели престъпният психолог Иван Тричков, работил с момчето, преди да се намесят службите, пред bTV.

Според службите той е вербуван от групировката " Ислямска страна ".

След диалози с него, той стартира да се връща към естествената си същина, добави специалистът.
Той изясни, че доста значима е била реакцията на майката, която е усетила, че нещо става със сина й.

Тя е видяла странност в държанието му, откакто той е престанал да поддържа връзка със фамилията и е желал по-дълго да остава самичък.

Психологът също по този начин разясни, че изключително уязвими са интелигентните младежи, които търсят някакви спомагателни познания в интернет, а хората, които се закачат за сходни младежи, са доста добре подготвени.

Според Тричков 16-годишният възпитаник е гледал някакви видеа за това по какъв начин се прави самоделна бомба. Това е било под формата на някакво образование, по думите му.

Той бе безапелационен, че всичко е станало инцидентно, тъй като младежът е от будните и интелигентни хора, които търсят познания на всички места. Освен това той знае езици и връзката е протичала на британски език към 6 месеца.

Относно приемането на исляма, съгласно експерта момчето не го е приело, а просто му симпатизира, като това се е случило по време на връзката с хората, които са се пробвали да го вербуват.

Явно са му поднесли по този начин религията, че тя му е харесала, те са добре подготвени да намират какъв недостиг има в дадения човек и очевидно са намерили неговия, разяснява престъпният психолог.

В тази възраст децата търсят своите реалистични герои и тези хора очевидно са се показали под такава форма, добави още той.

Характерът на връзката също така е бил малко по малко, първоначално по-леко и с времето се е задълбочавала, изясни още Тричков.

Той посъветва родителите да внимават по какъв начин се държат децата им и съобщи, че по последна информация е спрян всевъзможен достъп на момчето с интернет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР