Обвинения за политически влияния белязаха дебата за избор на представляващ

...
Обвинения за политически влияния белязаха дебата за избор на представляващ
Коментари Харесай

Обвинения за политически влияния на избор на представляващ Съдийската колегия

Обвинения за политически въздействия белязаха дебата за избор на представляващ Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Днес кадровиците се събраха на изключително съвещание на Съдийската гилдия, с цел да изберат собствен представляващ, заяви БГНЕС.

Боян Новански предложи Боян Магдалинчев за представляващ Съдийската гилдия.

От своя страна Магдалинчев съобщи, че в случай че Съдийската гилдия реши, че може да извършва тези функционалности и вземе решение в тази тенденция, той ще продължава да ги извършва.

Олга Керелска пък издигна кандидатурата на Цветинка Пашкунова.

Пашкунова благодари за номинацията, само че отхвърли да бъде представляващ на Съдийската гилдия. " Смятам, че сътрудника Магдалинчев може да продължи да извършва своите пълномощия. Имаме спомагателни служебни задължения, които ми се костват, че в незабавен времеви порядък би трябвало да бъдат решени. Не искам да бъда представляващ на Съдийската гилдия ", сподели тя.

Керелска изясни, няма да поддържа кандидатурата на Магдалинчев. " Не гласувах преди 6 година за Магдалинчев за представляващ Висш съдебен съвет. Имала съм опция неведнъж да изразя несъгласието си с метода, по който той води съвещанията ", добави тя и уточни, че той е определен от политическа мощ, която и към оня миг, и сега, е във властта.

Магдалинчев получи забележки и за дисциплината при осъществяване на съвещанията, както и за прозрачността в работата на Съвета, противоречиви кадрови решения, също и за " включването на спомагателни точки в последния миг за изненади ".

Драгомир Кояджиков иронично номинира Атанаска Дишева и Олга Керелска.

" Аз не мога да съставлявам Съдийска гилдия на място, друго от заседателната зала и която не съблюдава нормативни текстове, които е задължена да съблюдава. Няма да благодаря за номинацията ", съобщи Дишева.

Тя акцентира, че намира номинацията на Олга Керелска за доста подобаваща, защото по нейните показа е " почитан сътрудник и през последните 6 година е натрупала задоволително опит ".

Керелска означи, че " различната номинацията ", която Кояджиков направи е по-скоро провокация към нея. " Тя не е същинска и не почива на съществени планове ", сподели още Керелска.

Вероника Имова също се включи в дебата, като показа, че е възмутена от метода, по който той се случва. " Виждам боеприпас от нападки, с които по принцип си служат полиците. Хвърлят се неоснователни, злобни обвинявания против наш сътрудник – господин Магдалинчев ", безапелационна е тя, като уточни, че Магдалинчев е арбитър с извънредно дълъг стаж и с висок морал.

По думите ѝ е ужасно неуместно да се чуват сходни обвинявания към него. " Решенията се взимат тук, пред вас, пред всички. Ние не сме в тоталитарна среда, при която всички да гласуваме еднообразно ", сподели още Имова.

След тези думи, Дишева се обърна към нея с въпроса: " Г-жо Имова, сега вие политическа поръчка ли изпълнявате с това си изявление, в това число с прекратяването на отпуската си и явяването ви на това съвещание? ".

Вероника Имова отговори, че няма нищо общо с политици и политически поръчки, а това, че е определена от Народното събрание, значи, че са оценили нейната професионална работа. " Да ми приписвате някакви политически въздействия няма да го позволи. Тонът, в който влязох, беше да не се позволяват персонални нападки ", безапелационна бе тя.

Изборът на представляващ Съдийската гилдия ще продължи след края на Общото заседание на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на Висшия прокурорски съвет (ВПС).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР