Обвинения за 6 лица след вчерашната акция в Бургас срещу

...
Обвинения за 6 лица след вчерашната акция в Бургас срещу
Коментари Харесай

Шестима обвинени след акцията в Бургас срещу схема за крадени луксозни автомобили

Обвинения за 6 лица след вчерашната акция в Бургас против скица за крадени първокласни коли. Установено е, че колите, които били регистрирани с подправени документи, са за близо 4 милиона лв.. Крадени най-вече в Европа, огромна част от тях са пласирани в Близкия изток. Разследват схемата от три месеца. В нея е забъркан и някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи.

Престъпната група се е сдобивала и пререгистрирала крадени коли още от есента на 2020 година.

" Ръководителят на ОПГ е основал една стройна конструкция, незаконна конструкция, за изкупуване на коли, които са предмет на кражба, предмет на лизингови измами или предмет на застрахователни измами. От групата са осигурявали нормално лица с невисок обществен статус, които са се явявали като притежатели на тези коли. Говорим за коли, чиято междинна стойност е над 100 хиляди лв. на всеки от тях ", съобщи старши комисар Калоян Калоянов, шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас.

С подправените документи мнимите притежатели получавали регистрационни номера, а по-късно колите били продавани както у нас, по този начин и в страни от Близкия изток на занижени цени. Участник в схемата е някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи, добре осведомен с детайлите по регистрацията на коли.

Луксозните коли са получавали номера в пункта за регистрация на Пътна полиция. Към момента се прецизира дали настоящи чиновници на КАТ са били участници в незаконната скица.

Близо 40 са първокласните коли, които са минали през схемата за пререгистрация. 11 от тях са конфискувани от полицията, а останалите към този момент са напуснали страната ни.

" Така че ние продължаваме интензивно да събираме доказателства и това, че към сегашния миг 6 лица са привлечени към наказателна отговорност не значи, че единствено те сигурно ще останат обвинени до края на следствието ", добави Светослав Маринчев, заместник-окръжен прокурор на Бургас.

Лидерът на незаконната група може да получи наказване до 15 години затвор, а съучастниците му до 10 години, в случай че бъдат приети за отговорни.

Репортер: Давид Сукнаров


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР