Обвинения първо полетяха от БСП, че от Пътната агенция и

...
Обвинения първо полетяха от БСП, че от Пътната агенция и
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция в задочен спор с обвинения за пътищата в страната

Обвинения първо полетяха от Българска социалистическа партия, че от Пътната организация и Регионалното министерство отхвърлят позволение за осъществяване на инспекция на 46 точки от българските автомагистрали и пътища от републиканската пътна мрежа. От Министерство на регионалното развитие отговори Николай Нанков.
„ Девет месеца от районното министерство и от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) търсеха какви ли не мотиви и способи да ни отхвърлят позволение за осъществяване на инспекция на 46 точки от българските автомагистрали “, разяснява на конференция заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски във връзка една година от нещастието край Своге.

„ Какво се оказва обаче, за какво АПИ отхвърля? Отговорът го намираме в изявлението на прокурор Наталия Николова преди два дни във връзка нещастието в Своге “, уточни Свиленски. Той цитира думи на прокурор Николова, че е открита имитация в пробите на асфалта при ремонта на правата преди три години, протоколите от лабораторните проучвания са неистинен и не са подписани от чиновници на лабораторията.

„ Лабораториите, които изпитват асфалтовите смеси, са благосъстоятелност на компанията реализатор. Ето къде е отговорът на отхвърли за нашето искане за инспекция на българските пътища. Асфалт не се яде, само че асфалт се краде и това го потвърждава положението на българските пътища “, разяснява още Свиленски.Бременни и на море: Как звездните бъдещи BG майки прекарват лятото?
vbox7.com

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков отговори на обвиняванията на конференция през днешния ден във ведомството, оповестява Дарик.

„ Агенция „ Пътна инфраструктура “ по никакъв метод не е отказвала достъп или информация във връзка с инспекцията, която сътрудници депутати от Българска социалистическа партия желаеха да се инициира “, уточни той.

Според Нанков, Свиленски приказва " откровени неистини, внушения и спекулации ". Той означи, че в границите на месец - от 30 май до 27 юни тази година, е била предоставена опция на депутатите от Българска социалистическа партия да се срещнат със строителната и планова документи във връзка с 46-те сектора от републиканската пътна мрежа, за която е имало искане да се извърши инспекция. Никой от Българска социалистическа партия обаче не е отишъл, с цел да се запознае с предоставената от АПИ информация. Въпреки че на 27 юни срокът е изминал, в случай че от Българска социалистическа партия изявят предпочитание, от пътната организация са подготвени да им дават желаната информация.

Зам.-министър Нанков добави, че АПИ в никакъв случай няма да откаже и осъществяването на самостоятелни експертизи, само че има нормативи и процедури, които би трябвало да се съблюдават.

По отношение на обвиняванията, че „ асфалт не се яде, само че се краде “, Нанков напомни, че през 2007 година, когато са управлявали Тройната коалиция, е квалифициран ремонт на 8 пътни прави, разпределени в 6 лота. Тогава 170 км са търгувани за малко повече от 113 млн. лв.. В края на мандата на Тройната коалиция са били подписани контракти, които са били прекъснати при започване на актуалното държавно управление. Малко по-късно същите прави, плюс нови 10 км добавени, са коствали малко над 63 млн. лв..

„ Поисканите документи от група народни представители от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " са били показани в законоустановения период “, съобщи членът на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Иван Досев.

Той посочи, че заради големия й размер е бил изработен план на информацията да бъде предоставена поетапно за другите обекти. За всичките прави, за които от Българска социалистическа партия са поискали информация, е бил обезпечен цялостен достъп до изисканата техническа документи. Предоставена е информация и във връзка осъществяването на плановете, както и количествените сметки. Дадени са и обяснителни мемоари, всички елементи, предписания на асфалтови смеси, други пластове, документи за вложените материали.

Инж. Иван Досев сподели, че никой от Българска социалистическа партия не е отишъл, с цел да се запознае с информацията.

„ Ние почувствахме насмешка с нас, тъй като положихме големи старания да можем да изровим и предоставим всички тези документи, които са в голям размер “, добави той.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР