Обвинението в наркотрафик на журналиста Иван голунов, което предизвика бурни

...
Обвинението в наркотрафик на журналиста Иван голунов, което предизвика бурни
Коментари Харесай

"Медуза" - редакцията, избрала изгнание, за да остане свободна

Обвинението в наркотрафик на журналиста Иван голунов, което провокира бурни реакции в съветското гражданско общество, притегли вниманието върху работодателя му, уеб страницата " Медуза ", който се е открил в Латвия, с цел да избегне натиска на съветските управляващи.

Основаната през 2014 година от група публицисти самостоятелна медия бързо завоюва самопризнание и се наложи като една от най.четените в русия.

Как е почнал работа уеб сайтът " Медуза "?

Екипът, който сътвори " Медуза ", преди този момент е работел за учредения през 90-те години информативен уебсайт Лента.ру, прочут с щателните си следствия. През 2014 година обаче притежателят му, близкият до Кремъл олигарх Александър Мамут, уволнява основната редакторка Галина Тимченко, която е на тази служба от едно десетилетие. Тя е упрекната, че посред избухналата украинска рецесия е разгласила изявление с член на украинска ултранационалистична група, която е измежду най-активните в 0движението на Майдана.

Уволнението провокира психодрама в редакцията на Лента.ру, която по това време е доста четена медия, която в детайли отразява опозицията, както и потрес в съветския медиен свят.

Близо половината редакция подава оставки в поддръжка на Галина Тимченко, след което основава " Медуза ". От самото си учредяване уеб сайтът се открива в латвийската столица Рига, с цел да избегне контрола на съветските управляващи, само че има и публицисти на съветска територия.

" Медуза " бързо набира известност, само че по тази причина пък Лента.ру губи аудитория и въздействие с подкрепяща Кремъл публицистична политика.

Каква е публиката му?

" Медуза " е една от най-известните самостоятелни изявления в Русия, чак ние сме учудени какъв триумф постигнахме ", съобщи основният редактор на " Медуза " Иван Колпаков.

Той твърди, че уеб сайтът получава 12 милиона визити на месец. По данни на профилирания уебсайт " Алекса " " Медуза " е 223-ият най-посещаван уебсайт в Русия с 2.5 милиона самостоятелни гости месечно.

Сайтът също по този начин е сключил партньорство с британския вестник " Гардиън ", който е разгласил негови публикации на британски в уеб страницата си. " Медуза " има и своя англоезична версия.

Какви тематики се отразяват?

Откакто е основан, " Медуза " с младия си екип отразява горещите събития с къси и информативни публикации, по-специално за политика, обществени въпроси и поп-култура, дружно с къси любопитни вести. Сайтът разгласява и по-дълги материали: следствия на корупция или репортажи от мястото на събитието на разнообразни катастрофи (сравнително необичаен род в съветските медии), разглеждайки от близко безпокойствата на съветската общност.

През 2016 година уеб сайтът разгласява писмо на опозиционера Илдар Дадин, който беше наказан на затвор за образуване на редица неразрешени демонстрации, в което той споделя, че е подложен на принуждение в пандиза. Сайтът е и един от първите в Русия, който се залавя с инспекции на обстоятелства. През 2017 година да вземем за пример " Медуза " разкри, че показан от президента Владимир Путин видеозапис, за който се твърдеше, че е за съветски въздушни удари в Сирия, в действителност е бил на американски бомбардировки в Афганистан.

Иван Голунов, който съгласно Иван Колпаков е " един от най-талантливите проверяващи публицисти ", наскоро разгласява следствие за свързани с мрежа за пране на пари в Латвия компании за микрофинансиране, които са довели до изгонването на над 500 московчани от жилищата им.

Журналистът свързва задържането си с протичащото му сега следствие на мафиотски организации, които си поделят гробищния пазар, в които се твърди, че вземат участие офицери от службите за сигурност.

Имал ли е уеб сайтът " Медуза " проблеми със закона?

Ръководството на " Медуза " твърди, че седалището в Латвия му е икономисало натиска на съветските управляващи. Сайтът обаче е бил блокиран в Узбекистан и Казахстан, две централноазиатски страни, за които от време на време разгласява следствия, сподели предходната година Иван Колпаков.

" Медуза " стана и обект на спор, когато в края на предходната година Иван Колпаков подаде оставка, откакто бе упрекнат в полов тормоз. Галина Тимченко го върна на същата служба през март, предизвиквайки рецензиите на някои публицисти.

Това обаче остава един от редките случаи на полов тормоз, които стигат до медийно отразяване в Русия, където вълната #MeToo (движението за битка със половия тормоз на Запад) е имала напълно лимитирано влияние. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР