“Обвинението срещу проф. Асена Стоименова е много лош сигнал, който

...
“Обвинението срещу проф. Асена Стоименова е много лош сигнал, който
Коментари Харесай

Юристи питат: Защо прокуратурата не обвини Мутафчийски и Борисов за прогнози?

“Обвинението против проф. Асена Стоименова е доста неприятен сигнал, който демонстрира, че текстът на член 326 от Наказателния кодекс може да се употребява за гонене на хора за изложение на отзиви и позиции, без значение какъв брой правилни могат да бъдат те “. Това разяснява правозащитникът адв. Емилия Недева пред Mediapool. Преди ден прокуратурата упрекна за всяване на суматоха ръководителя на Българгарския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

“В съобщшението на прокуратурата е записано, че изказванията ѝ будят неоснователна паника, само че съгласно закона това не е задоволително за покачване на обвинявания. Изявленията би трябвало да бъдат също по този начин погрешни или заблуждаващи. Колкото и тревожна да е една информация, в случай че тя е вярна или има оснвание да се мисли, че може да се случат тези тревожни прогнози, тя не попада в обсега на член 326 от Наказателния кодекс “, сподели правозащитникът.

Адв. Недева изяснява, че по логиката на държавното обвиняване би трябвало да бъде упрекнат всеки, който прави тревожна прогноза.

‘Ако тревожните прогнози попадаха в обсега на този член от Наказателния кодекс, евентуално щеше да се образува наказателно производаоство против проф. Мутафчийски, който сподели, че “ще се изгубят човешки животи “ и то на тези, които най-вече обичаме, Той споделя това без изречения, които да показват подозрения. Нито против него, нито против проф. Стоименова би трябвало да се образува наказателно произвеждане “, споделя адв. Недева.

Според нея дейностите на държавното обвинявания демонстрира две неща - или някои хора в прокуратурата не могат да прочатат член 326 от Наказателен кодекс с схващане, или го употребяват като средство за лична принуда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР